Yağların görevleri nelerdir

Yağların görevleri nelerdir
Yağların görevleri nelerdir, maddeler halinde vücuttaki yağların görevleri nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Vücudumuzda bulunan yağların vücudun çalışmasında bir takım faydalar sağladığını söylemek mümkündür. Vücudumuzda bulunan yağ molekülleri lipit olarak bilinmektedir. Lipit, tüm canlıların yapısında bulunmakta olan temel organik bileşiklerden birisidir. Yağlar insanların ve hayvanların temel besin maddeleri arasında yer almaktadır.

Yağların görevleri nelerdir

İnsanların ve hayvanların temel besin maddeleri arasında bulunan lipitlerin vücutta bir takım görevleri bulunmaktadır. Hücrenin yapı maddelerinden olan yağların en temel görevi vücudun enerji kaynağını oluşturmak olarak bilinmektedir. Tüketilen besinlerin fazla olması halinde vücut besinlerin fazlasını yağ olarak depolamaktadır. Depolanan yağlar ise vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılmaktadır. Yağlar vücutta enerji ihtiyacının karşılanması dışında da birçok fayda sağlamaktadır.

Maddeler halinde vücuttaki yağların görevleri

  • Lipitler, sindirim sisteminin düzgün çalıştırılmasında görev yaparlar.
  • Vücuda alınan vitaminlerin bazıları yağda çözünmektedir. A, D, E, K vitaminleri yağda çözünen vitaminlerdir. Bu vitaminlerin vücutta emilimini ve taşınmasını sağlarlar.
  • Vücut ısısının dengelenmesini sağlayan bir özellikleri bulunmaktadır.
  • Vücutta bulunan yağlar tokluk hissi vermektedir.
  • Hayati organları koruyucu bir özelliği bulunmaktadır. (Kalp, sinir, böbrek vb.)
  • Vücutta bulunan yağlar yüksek birer enerji kaynağı olarak ifade edilebilirler.
  • Büyüme ve gelişme için gerekli olan ve vücutta kendi kendine sentezlenemeyen yağ asitlerinin alınmasını sağlarlar.
  • Karbonhidratlardan gerekli enerjinin alınamaması durumunda yağlar devreye girerler.
  • Vücutta bulunan yağların deriye ve hücre zarına esneklik kazandırıcı özelliğe sahip oldukları bilinmektedir.
  • Vücut direncinin sağlanması için gereklidir.

Vücutta bulunan yağlar vücudun temel enerji kaynağını oluşturmaktadır. Yağ depolamak konusunda vücudun sınırsız bir kapasiteye sahip olduğu bilinmektedir. Yağlar iki farklı kategoride incelenmektedir. Yağları; doymuş yağlar ve doymamış yağlar olarak ikiye ayırmak mümkündür. Kendi içerisinde iki farklı şekilde incelenen yağları ise birbirinden ayırmak mümkündür.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.