Yahudilikte peygamber ve kutsal kitap inancı

Yahudilikte peygamber ve kutsal kitap inancı
Yahudilikte peygamber ve kutsal kitap inancı nasıldır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yahudiler, tarihlerini Hz. İbrahim’le (a.s.) başlatırlar. Hz. İbrahim’le (a.s.) oğlu Hz. İshak (a.s.) ve onun oğlu Hz. Yakup’un (a.s.) Yahudilik tarihi açısından önemli bir yeri vardır. Bunlar, Yahudi milletinin ataları kabul edilir. Hz. İshak’ın (a.s.) oğlu Hz. Yakup (a.s.), dayısının iki kızıyla evlendi. Eşlerinden ve cariyelerinden on iki oğlu dünyaya geldi. İşte İsrailoğullarının on iki kabilesi, Hz. Yakup’un (a.s.) on iki oğluna dayanmaktadır.

Yahudilerde Kutsal Kitap iki sınıfa ayrılmaktadır.

1- Yazılı kutsal metinler

2- Sözlü kutsal metinler ki bunlar, yazılı kutsal metinlerin yorumu ve tefsiri mahiyetindedir.

Yazılı Kutsal Metinler;
a) Tora/Tevrat 5 kitap (Yahudilere göre bu 5 kitap Allah’ın 7704 kelime ile Musa’ya verdiği dini esasları ihtiva etmektedir)
b) Nevim/Nebim 8 kitap (Musa’dan sonraki Peygamberleri anlatmaktadır)
c) Ketuvim/Ketubim (Kitaplar) 11 kitap olmak üzere toplam 24 kitaptan oluşmaktadır. Bu üç kitap ’TANAH’ diye de isimlendirilmektedir.

Sözlü Kutsal Metinler;
Tanah’ın yani yazılı kutsal metinlerin tefsiri ve yorumu mahiyetindeki sözlü kutsal metinlere ’TALMUT’ denilmektedir. Yahudiler için en önemli peygamber Hz. MUSA’dır. İbrahim peygambere de önem verirler. Hristiyanların İsa peygambere Allah’ın oğlu demeleri gibi onlar da Üzeyir peygambere Allah’ın oğlu demektedirler.

0
45
0
0
0
0
47
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.