Yalan, gıybet ve haset hakkında hadisler bularak defterinize not ediniz

Yalan, gıybet ve haset hakkında hadisler bularak defterinize not ediniz
Yalan, gıybet ve haset hakkında hadisler bularak defterinize not ediniz konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Yalan, gıybet ve haset hakkında hadisler bularak defterinize not ediniz

Yalan: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Yalan, kişinin içinde Allah’ın hoşlanmadığı bir şeydir. Yalan söylemekten sakının, çünkü yalan kişiyi kötü ahlaka sürükler ve kişinin güvenilirliğini zedeler.” (Sahih Muslim)

Gıybet: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Gıybet, kişinin kardeşinin etini yemek gibidir.” Sahabiler, “Ya Rasulullah, eğer söylediğimiz şey kişide varsa?” diye sordular. Peygamber (s.a.v.) şöyle cevapladı: “Eğer onda o özellik varsa, gıybet etmiş olursunuz. Eğer özellik yoksa, o zaman yalan atmış olursunuz.” (Sahih Muslim)

Haset: Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Haset etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin, birbirinize düşmanlık etmeyin, birbirinize mal satmayın ve birbirinize sırt çevirmeyin, Allah’ın kulları kardeştirler.” (Sahih Bukhari)

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) hasetten sakınılması hususunda şöyle buyurmuştur: “Hasetten sakının. Çünkü ateşin odunu yakıp tükettiği gibi haset de iyi amelleri yakar, bitirir.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 44; İbn Mâce, Zühd, 22), Haset eden kıskançlık duygusu ile harekete geçip zarar verirse kul hakkına sebep olur.

Peygamberimiz (s.a.s.), ashabına; "Gıybet nedir bilir misiniz?" diye sormuş, sahabe; "Allah ve Resûlü daha iyi bilir" cevabını vermişler, bunun üzerine Peygamberimiz (s.a.s.); "Kardeşini onun hoşlanmadığı bir nitelik ile anmandır." diye tarif etmiştir. Kendisine, “Kardeşimde dediğim nitelik varsa, ne buyurursunuz?” denilmesi üzerine; “Eğer dediğin sıfat kardeşinde varsa, işte o zaman gıybet olur. Yoksa ona bühtan ve iftira etmiş olursun” (Müslim, Birr, 28).buyurmuştur.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.