Yalnız Efe kitap özeti

Yalnız Efe kitap özeti
Yalnız Efe İlk ve orta okul çağında okuyarak büyüdüğümüz Ömer Seyfettin' in Yüz temel eser arasındaki hikayelerinden biri ve Ömer Seyfettin' in en çok okunan öyküleri arasındadır.

Yalnız Efe isimli eserin konusu şu şekildedir:

Bir eşkıya tarafından öldürülen babasının intikamını almaya çalışan genç, delikanlı ve yalnız başına hareket eden bir efenin hikayesini anlatır.

Yalnız Efe isimli eserin özeti şu şekildedir:

Zamanın birinde Yörük Hoca diye biri bulunduğu zaman ve muhit içerisinde halkı irşat ederek köydeki eşkıyalara karşı temkinli olma konusunda uyarırmış. Faizci uygulamaları ile meşhur olan ve tefecilikten hayatını kazanan Eseoğlu isimli bir eşkıya, bütün eşkıyaların da başını çekmekteymiş.

Bir gün Yörük Hoca’yı sıkıştıran ve birikmiş servetini alarak faizcilik yapmaya çalışan Eseoğlu, Yörük Hoca’nın parasına el koymuş. Bu durum karşısında haksızlığa uğradığı ve hakkını savunarak parasını geri almayı düşünen Yörük Hoca, Eseoğlu’nun yanına gitmiş.

Eseoğlu, parasını isteyen Yörük Hoca’nın işini görmüş. Bu durum uzun süredir babasından haber alamayan Kezban’ı telaşlandırmış. Köylülerden olayların bir kısmını dinlemiş. Eşkıyalardan intikam almak için bilenmiş. Dağa çıkmaya karar vermiş ve eşkıya olarak Eseoğlu ve adamlarının işini halledip babasının intikamını alarak Yalnız Efe unvanıyla civar köylerde de tanınmaya başlamış. Köylülerin mücadelesinde eşkıya olarak faizcilerle ömür boyu mücadele etmiş.

Yalnız Efe isimli eserin kahramanları şu şekildedir:

  • Kezban
  • Eseoğlu
  • Yörük Hoca

2231
1580
1431
440
445
431
1518
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum