Yaşadığınız çevrede hangi yeryüzü şekilleri bulunmaktadır

Yaşadığınız çevrede hangi yeryüzü şekilleri bulunmaktadır
Yaşadığınız çevrede hangi yeryüzü şekilleri bulunmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yaşadığı yer Marmara Bölgesi ve ben İstanbul’da yaşıyorum. Yaşadığım yerde bulunan yeryüzü şekilleri olarak, ova, dağ, tepe, plato, yayla, koy, körfez, burun, ada, akarsu gibi yeryüzü şekilleri bulunmaktadır.

Ben İzmir’de yaşıyorum, yani Ege Bölgesi’nin yeryüzü şekillerinden örnekler verebilirim.
Ege Bölgesindeki Dağlar: Burada dağlar denize dik uzanıyor. Kaz Dağı, Yunt Dağı, Bozdağlar ve Aydın Dağları en önemli dağlardır. Ayrıca, Demirci, Eğrigöz, Şaphane, Murat, Emir ve Sandıklı Dağları da İç Batı Anadolu taraflarına yakındır.
Ovalar (bunların çoğu, tektonik çöküntü yani graben ovalarıdır): Doğu-batı yönünde dizilen dağların arasında çöküntü ovaları var: Edremit, Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes Ovaları kırılma sonucu oluşan ovalardır ve bunlara,  graben adı verilir. Ege Bölgesi’nin en güneyinde yer alan Menteşe taraflarında ise karstik ovalar mevcut.
Ege’de plato deyince, İç Batı Anadolu Bölümü’nde yoğunlaşmış olan yüksek düzlükleri düşünmeliyiz.
Akarsular ve Göller deyince ise, hemen aklımıza gelmesi gereken akarsular: Bakırçay, Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes’tir. Bunların hepsi, tabii ki de Ege Denizi’ne dökülür. Göller deyince ise, aslında Ege Bölgesi göller bakımından fakirdir. Yaşadığım yere yakın olan  göller sadece Bafa (Çamiçi) ve Marmara gölleridir.  Bu göller alüvyal set gölleri olduğu için ayrıca suları da tatlıdır.

3103
1016
529
205
209
214
2314
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum