Yaşadığınız yerde hangi ekonomik faaliyetler yapılmaktadır

Yaşadığınız yerde hangi ekonomik faaliyetler yapılmaktadır
Yaşadığınız yerde hangi ekonomik faaliyetler yapılmaktadır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir yerdeki ekonomik faaliyetler o bölgenin iklim, yer şekilleri, bitki örtüsü, nüfusun yapısına göre değişmektedir. Yaşadığımız yer olan Marmara Bölgesi yüzölçümü bakımından ülkemizin en küçük bölgelerimizdendir. Yüzölçümü küçük olmasına rağmen nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgedir. Bu durumun sebebi düz ve verimli tarım alanlarına sahip olması, sağlık, ulaşım, eğitim, sanayi, ticaret gibi sektörlerin gelişmiş olmasından kaynaklanmıştır.

Marmara Bölgesi'nde üç tane iklim tipi (Karadeniz, Akdeniz, Karasal iklim) görülmesi, verimli plato ve ovaların geniş yer tutması nedeniyle tarım gelişmiştir. Başta ayçiçeği olmak üzere pirinç, zeytin, mısır karasal iklimin görüldüğü yerlerde buğday tarımı yapılmaktadır. Ülkemizde yetiştirilen ayçiçeğinin % 78'i bu bölgede üretilmektedir.

Marmara Bölgesi sanayi bakımından da birinci sıradadır. Otomobil, tekstil, metal eşya, elektrik - elektronik, demir- çelik, kimya sanayi, cam ve seramik gibi sanayi kuruluşları çok gelişmiştir. İstanbul ülkemizin en önemli ticaret kentidir. Avrupa'ya yakın olması ve önemli boğazlara sahip olmasından dolayı köprü görevi görmesi sonucunda dış ticarette önemli hale gen İstanbul ihracat ve ithalatın merkezi haline gelmiştir.

En önemli yer altı kaynağı Balıkesir'den çıkarılan bor madenidir. Bor rezervleri bakımından Türkiye dünyada birinci sıradadır.

Marmara Bölgesi'nde turizm de çok gelişmiştir. Başta İstanbul ve Bursa olmak üzere tarihi ve kültürel değere sahip şehirlere her yıl binlerce yerli ve yabancı turist gelmektedir. Bunların yanı sıra bölgede besi hayvancılığı, kümes hayvancılığı ile balıkçılık da diğer geçim kaynaklarındandır.

Ülke nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı Marmara'da hizmet sektörü de önemli ekonomik faaliyetlerdendir. Eğitim, sağlık, ulaşım gibi sektörler gelişmiştir.

214
138
209
49
59
42
120
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.