Yaşadığınız yerde hangi ekonomik yatırımlar yapılmalıdır

Yaşadığınız yerde hangi ekonomik yatırımlar yapılmalıdır
Sizce yaşadığınız yerde hangi ekonomik yatırımlar yapılmalıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir yerde ekonomik faaliyetlerin ve yatırımların yapılabilmesi oranın iklimi, yeryüzü şekilleri, ulaşım imkânları, turizm, maden ve orman varlıkları gibi coğrafi özellikleri ile belirlenir. Bu özelliklere uygun ekonomik faaliyetler ve yatırımlar yapılır.

Yağış ve sıcaklık bakımından uygun şartlarına bağlı olarak Rize’de çay yetiştirilebilirken Konya’da buğday, Mersin’de muz yetiştirilebilmektedir. Yeryüzü şekilleri bakımında yükselti ve engebe fazla olduğundan Erzurum ve Kars çevresinde hayvancılık ve hayvancılık ürünlerine ait yatırımlar gelişmiştir. Ülkemizin iç kesimlerinde yazların kurak kışların soğuk olmasından dolayı ve ovalar ile engebeli alanların olmasından dolayı buğday ve şeker pancarı üretimine bağlı olarak un, şeker, makarna gibi gıda ürünleri yatırımları yapılmıştır.

Tarihî ve doğal güzelliklerin olduğu Şanlıurfa, Gaziantep, Bolu, Antalya, Muğla gibi şehirlerde gelişen turizme bağlı olarak konaklama hizmetlerine yönelik yatırımlar gelişmiştir. Zonguldak, Kütahya, Sivas ve Manisa ve Afyon gibi şehirlerdeki madenlerden dolayı maden işletmelerine yönelik yatırımlar gelişmiştir. Ormanların yoğun olduğu yerlerde ise mobilya ve kâğıt üretimi için gerekli yatırımlara uygundur. Bir yerdeki coğrafi şartlarda dikkate alınarak yatırım yapılabilmesi için olması gereken şartlar vardır. Bunlar;

1. Ham madde işlenmemiş veya yarı işlenmiş ürünlere denir. Bir yerde yatırım yapılabilmesi için o yerdeki hammaddenin özelliklerine uygun yatırımlar yapılabilir. Buğdaydan un, sütten peynir, linyit madeninden elektrik, şeker pancarından şeker üretilebilmesi hammaddelerin varlığına bağlı olarak gelişir.

2. Sermaye bir yerde yatırım faaliyetinin yapılması ve ham maddelerin sağlanması, işlenebilmesi ve dağıtım aşamaları amacıyla kurulacak olan fabrika, atölye, santral gibi tesisler ile iş gücü giderlerinin karşılanması için gerekli paradır.

3. Ulaşım imkânlarının gelişmiş ve hızlı olması ham maddeye ulaşmayı ve üretilen ürünlerin tüketicilere ulaşmasını kolaylaştıracağından yatırımlar için gereklidir.

4. Nitelikli iş gücü üretimde ihtiyaç olan ve en fazla verimi elde edecek olan insan gücü sağlanmalıdır.

5. Teknoloji ve makineler üretim için gerekli araç gereçler ve makinelerdir. Petrolü yer altından çıkarmak için gerekli tesisi kurabilecek teknoloji, makine ve malzemeler, orman ürünlerini işleyerek mobilya üretecek makineler, şeker pancarını işleyerek şekeri üretecek teknoloji ve makineler örnektir.

6. Enerji kaynağı üretim tesislerinde makinelerin çalıştırılması için gereklidir. Üretim için gerekli olan elektrik ve ısı enerjisi gibi önemli enerji kaynakları sağlanmalıdır.

7. Pazar yatırımı yapılan ve üretilen ürünlerin veya hizmetin belli bir yerdeki insanların ihtiyacı ve talebi olduğu yerlerdir. Ürünlerin ve hizmetin bu alanlara pazarlanması ve satılması gerekmektedir.

62
48
58
34
110
35
55
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.