Yaşadığınız yerde yapılan hayvancılık faaliyetlerinin neler

Yaşadığınız yerde yapılan hayvancılık faaliyetlerinin neler
Yaşadığınız yerde yapılan hayvancılık faaliyetlerinin neler olduğu konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Balıkçılık, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, kümes hayvancılığı, büyükbaş hayvancılık gibi hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır.

Çayır ve Mera Hayvancılığı: Otlak ve meralarda yapılan, daha çok doğal koşullara bağlı hayvancılıktır. Bu hayvanlar ilkbaharda yeşeren otlarla beslenirler. Bu yüzden mera hayvancılığı yapan kişiler yazın başka yere kışın başka yere göç etmektedirler. Doğu Anadolu, Karadeniz, ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde yaygındır. Bu hayvanların et ve süt verimi meralara düşen yağışa göre değişir.

Besi ve Ahır Hayvancılığı: Marmara ve Ege bölgesi başta olmak üzere tüm bölgelerimizde büyük kentlerin yakınlarında bu hayvancılık yapılır. Bu hayvancılık türüne modern hayvancılıkta denilir. Genelde büyükbaş hayvanlar yetiştirilir ve modern şartlarda yapılır ve süt ve et verimi fazladır.

Ülkemizde hayvancılığın coğrafi olarak dağılışına bakarsak;

Küçükbaş Hayvancılık: Ülkemizin yer şekilleri ve iklim şartlarının küçükbaş hayvancılığa uygun olmasından dolayı oldukça yaygındır. Ülkemizin büyük çoğunluğunda yaz kuraklığı yaşanır bu yüzden ot örtüsü canlılığını kaybeder, bu durum gür otlaklarda yetişen büyükbaş hayvancılığa uygun değilken küçükbaş hayvancılığı zorunlu kılar. Bozkırların yoğun olduğu yerlerde küçükbaş hayvan yetiştirilir. Türkiye'de en çok beslenen küçükbaş hayvan koyundur. Koyun en çok İç Anadolu'da, kıl keçisi Akdeniz'de tiftik keçisi İç Anadolu bölgelerinde yetiştirilir.

Büyükbaş Hayvancılık: Yaz yağışı alan her mevsim yeşil kalabilen ot topluluklarının olduğu bölgelerde yetiştirilir. Erzurum-Kars yani Doğu Anadolu bölgemizde ve Doğu Karadeniz'de yaygındır.

Kümes Hayvancılığı: Ülkemizin her yerinde yapılabilir. Büyük kentlerin etrafında modern tavuk çiftlikleri mevcuttur. Marmara ve Ege Bölgesinde çoğunlukla yapılır.

Balıkçılık: Türkiye üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada olmasına rağmen balıkçılık yeterince gelişmemiştir. En fazla Karadeniz bölgemizde daha sonra da Ege ve Akdeniz bölgelerimizde balıkçılık yapılır.

Arıcılık: İklim çeşitliliğinin fazla olması sonucu zengin bir bitki örtüsüne sahip olan ülkemiz arıcılığa uygun bir yapıdadır. Ülkemizde en çok Ege bölgesinde Muğla, Akdeniz'de Antalya, Doğu Anadolu'da Kars, Bitlis, Erzurum, Karadeniz'de Ordu ve Rize, Güneydoğu'da Hakkari illerinde yoğunlukla yapılmaktadır.

3
149
1
1
2
88
148
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.