Yediğimiz besinler ne gibi değişikliklere uğrar

Yediğimiz besinler ne gibi değişikliklere uğrar
Sizce yediğiniz ve içtiğiniz besinler vücudunuzda ne tür değişikliklere uğramaktadır, yediğimiz besinler, vücudumuzda kullanılabilecek hale gelene kadar ne gibi değişikliklere uğrar bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yediğimiz besinler hangi yapı ve organda nasıl bir değişime uğrar? Besinler sindirim sistemimizde kimyasal ve mekanik olarak parçalanır ve sindirilirler.

Ağız; sindirim sisteminin başlangıç noktasıdır. Ağız içerisindeki tükürük besinleri yumuşatır, besinler kolay yutulabilir olur. Tükürük ile karbonhidratlar kimyasal sindirime uğrar. Ağız içerindeki dişler ile de besinler mekanik olarak parçalanır.

Yutak; ağızda parçalanan besin maddeleri yutak ile yemek borusuna iletilir.

Yemek borusu; yemek borusunun yapısında kayganlaştırıcı mukus ve kaslar vardır. Yutaktan gelen besinler yemek borusunun bu yapısı sayesinde mideye sorunsuz iletilir.

Mide; besinlerin öğütülmeye başladığı nokta burasıdır. Mideye salgılanan çeşitli enzim ve asit yardımıyla, mide kasları kasılarak besinleri öğütür.

İnce Bağırsak; Besinlerin kimyasal sindiriminin tamamlandığı yerdir. Burada yağlar, proteinler ve karbonhidratlar ayrılır, kılcal damarlar yoluyla kana iletilir.

Karaciğer; safra sıvısını üreterek sindirime yardımcı olur.

Pankreas; bazı enzimleri üreterek sindirime yardımcı olur.

Kalın Bağırsak, Sindirim kalın bağırsakta tamamlanır. Mineral su ve vitaminler burada ayrıştırılır.

Anüs; artık maddeleri vücuttan dışarı atmakla görevlidir.

226
215
60
52
35
64
337
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.