Yenilenemeyen (tükenen) enerji kaynakları nelerdir

Yenilenemeyen (tükenen) enerji kaynakları nelerdir
Yenilenemeyen (tükenen) enerji kaynakları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Doğada çeşitli yollarla oluşmuş ve tekrar oluşma imkânı olmayan kaynaklara yenilenemeyen ya da tükenen kaynaklar denir. Fosil yakıtlar ve madenler bu tip kaynaklar arasında yer alır. Kömür, petrol, doğal gaz gibi kaynaklar günümüzden milyon yıl önce oluşmuş ve canlı kalıntılarından meydana gelmiştir. Bu kaynakların kullanımı ülkeden ülkeye farklılık gösterdiği gibi tüketim oranları da aynı değildir. Aşağıdaki tablodan da anlaşılacağı gibi bir ülkede çok tüketilip öne çıkan kaynak başka bir ülkede az miktarda kullanılabiliyor. Örneğin nükleer enerji en çok Fransa'da kullanılıp tüketilirken Hindistan'da kömür madeni öne çıkmaktadır.

Tükenen kaynaklar içinde kömür, Dünya'da en çok kullanılan ikinci enerji kaynağı olarak önemini korumaktadır. Özellikle termik santrallerde elektrik üretiminde % 41'lik kullanım oranı ile dikkati çekmektedir. Çin, Hindistan ve Endonezya gibi kömür madeninin çok olduğu ülkelerde elektrik üretimi kömüre bağlı olduğu için ortaya böyle bir tablo çıkmaktadır. Sanayileşme bu kaynaklardaki tüketimi hızlandırmakta ve her geçen gün kömür rezervleri azalmaktadır.

Petrol de ise durum taş kömürüne göre biraz daha farklıdır. Petrol rezervleri Dünya'nın belli bir bölgesinde toplanmış ve taş kömürüne göre rezervi daha az olmasına karşın kullanım alanı geniştir. Denizlerdeki canlılarla karalardaki bitkilerin yer kabuğunun altındaki çukur yerlerde üst üste yığılarak fermante olması sonucu oluşmuş sıvı enerjidir. Petrol dünya ülkeleri için oldukça önemlidir çünkü sadece enerji kaynağı olarak kullanılmaz aynı zamanda Petro-kimya sanayi için ham madde kaynağıdır. Bu özelliği ona, stratejik anlamda en önemli kaynak olmasını sağlamıştır. Ulaşım sanayisi için vazgeçilmez olan petrol, her geçen gün artan araba sayısı ile ona olan bağlılığımız giderek artmaktadır. Günümüzde Orta doğu bölgesinde yaşanan sıcak savaşların temel sebebi zengin petrol rezervlerinin varlığıdır.

Kömür ve Petrole göre daha temiz bir enerji kaynağı olan doğal gaz, tercih sıralamasında üçüncü sırada yer alır. Başlangıçta ısınma amaçlı kullanılan doğal gaz gelişen teknoloji ile enerji üretiminde de kullanıldığı görülmektedir. Yerkabuğundan çıkarılan doğal gazın % 75'i ısınmak için kullanılırken ülkeler arası döşenen boru hatları ile çok uzaklara kadar taşınmaktadır. Tabloda verilen bilgilere bakıldığında doğal gaz tüketiminde Asya Kıtası'nın doğusu ve Avrupa kıtası lider durumdadır.

102
204
47
107
84
49
105
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.