Yer kabuğunun hareket etmesinin nedeni
Yerkabuğunun hareket etmesinin nedeni levha hareketleridir. Yerkabuğunun derinliklerinde; mağma adı verilen, sıcak ve akışkan malzeme bulunur. Magmanın çalkalanması veya hareketlenmesi sırasında, onun üzerinde yer alan yerkabuğu da hareket eder.
Yer kabuğu çeşitli katmanlardan meydana gelmektedir. Bu katmanlar arasında magma tabakası da bulunmaktadır. Akışkan bir halde olan magma tabası aşırı sıcak bir tabaka olarak çeşitli patlamalara neden olur ve volkanik dağlardan dışarı sızar.
Yer kabuğunun hareket etmesinin nedeni yer kabuğu altında akışkan ve hareketli olan bir magma tabakasının yer almasıdır.
Levhalar tektoniğinin keşfi ve gelişmesinde depremler önemli rol oynamıştır. Depremler levhaların birbirlerini dokunduğu sınırda oluşan deformasyon ve kırıklarla ilişkili olduğundan deprem odakları levha sınırlarını belirler. Şekilde görülen deprem odaklarının belirgin sınırlar boyunca oluşturduğu diziler "Deprem Kuşakları" olarak adlandırılır. Ülkemizin üzerinde bulunduğu deprem kuşağına "Alp-Himalaya deprem kuşağı" denir.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.