Yer şekillerinin oluşumunda iklimin etkisi

Yer şekillerinin oluşumunda iklimin etkisi
Yer şekillerinin oluşumunda iklimin etkisini araştırınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Bir bölgede etkili olan dış güçler (akarsular, buzullar, rüzgarlar) bölgenin iklim koşullarına bağlı olarak değişir. Örneğin Türkiye’de akarsuların oluşturduğu yer şekilleri yaygınken, İsveç, Norveç gibi soğuk enlemlerdeki ülkelerde buzul şekilleri yaygın olarak görülmektedir.

Yer şekillerinin biçimlenmesi bakımından erozyon önem taşımaktadır. Çünkü dış kuvvetler ayrışmış ve çözünmüş materyalleri taşıyarak aşındırma ve biriktirme şekilleri oluşturmaktadır.

Erozyon, doğal ve hızlandırılmış erozyon olmak üzere ikiye ayrılır. İnsan etkisi olmadan meydana gelen erozyona doğal, insan etkisiyle gerçekleşene hızlandırılmış erozyon denir. Eğimin fazla, bitki örtüsünün cılız olması doğal erozyonu artıran etmenlerdir. Toprak erozyonunda ise insanların etkinlikleri ön plana çıkmaktadır. Bu etkinliklerin başlıcaları şunlardır:

  • Bitki örtüsünün tahrip edilmesi
  • Hayvanların meralarda aşırı ve erken otlatılması
  • Tarlaların eğim yönünde sürülmesi
  • Tarlaların nadasa bırakılması
  • Anız yakılması

53
98
61
67
301
111
268
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.