Yerleşik ve konar-göçer toplumlar arasındaki ilişkileri belirleyen unsurlar

Yerleşik ve konar-göçer toplumlar arasındaki ilişkileri belirleyen unsurlar
Yerleşik ve konar-göçer toplumlar arasındaki ilişkileri belirleyenunsurlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yerleşik ve konar-göçer toplumlar dünya tarihinde sosyal, siyasi, ticari ve kültürel olarak ilişkiler geliştirmişlerdir. Yerleşik toplumlar belli bir devlet ve millet düzeni olan belli bir coğrafyaya adapte olmuş toplumlardır. Konar-göçer toplumlar ise zaman zaman yerleşim yerlerini değiştiren toprağa bağlı kalmayıp daha çok hayvancılık faaliyetleriyle uğraşan toplumlardır.

Yerleşik ve konar-göçer toplumlar arasındaki ilişkileri belirleyen unsurlar, sosyal ihtiyaçlar, eğitim, öğretim, ticaret, gıda ekonomisi gibi unsurlar olmuştur. Bununla beraber akrabalık ilişkileri, kız alıp verme, ortak kültür noktalarını oluşturan etkenler olmuştur. Tarihte birçok toplum tarım ve hayvancılık faaliyetleri bakımından ticari ilişkiler ve sosyal ilişkiler kurmuştur.

  • Yerleşiklerin üretimde üstün olmaları
  • Kopar-Göçerlerin askerlikte üstün olmaları
  • Yerleşiklerin toprağa bağlı kalmaları
  • Konar-Göçerlerin hayvancılıkla geçinmeleri
  • Konar-göçer toplulukların ekonomileri, ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz olması.
  • Konar-göçer topluluklar dışa açık ve savaşçı olmaları yerleşik toplulukların ise tersine dışa kapalı ve barışçı bir yaşam biçimini benimsemeleri aralarındaki ilişkileri belirleyen unsurlardandır.

55
1
0
1
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.