Yerleşme planına göre yapılan sınıflandırmalar nelerdir

Yerleşme planına göre yapılan sınıflandırmalar nelerdir
Yerleşme planına göre yapılan sınıflandırmalar nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Yerleşme planına göre yapılan sınıflandırmalar nelerdir

Ödev cevabı kısaca : Yerleşme planına göre yapılan sınıflandırmalar, topografik yapıya, nüfusa, ekonomik faaliyetlere, yapılaşma düzeyine ve tarihsel-kültürel özelliklere göre gerçekleştirilir.

Kırsal yerleşmeler, doğal ve beşerî çevre faktörlerine bağlı olarak belirli görünüş biçimleri kazanmıştır. Yerleşme çekirdeklerinin bir yol veya akarsu gibi unsurların etrafında uzanmasıyla hat boyu (çizgisel) yerleşmeler oluşmuştur. Yolların etrafında farklı doğrultularda oluşan yerleşmelere ışınsal planlı yerleşme denir. Engebeli olmayan alanlarda, yerleşme çekirdeklerinin bir meydanın etrafında toplanmasına dairesel planlı yerleşme denir. Yerleşme çekirdeklerinin birbirine yakın ve düzensiz bir şekilde konumlandırıldığı yerleşmelere ise küme planlı yerleşme adı verilir.

1
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.