Yeryüzünde kişi başına düşen tatlı su dağılımında hangi coğrafi faktörler etkilidir

Yeryüzünde kişi başına düşen tatlı su dağılımında hangi coğrafi faktörler etkilidir
Yeryüzünde kişi başına düşen tatlı su dağılımında hangi coğrafi faktörler etkilidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Tatlı su kaynaklarının çoğunun buzullarda olması sebebi ile tatlı su dağılımında dengesizlikler meydana gelmekte olup, buzullara ve buzul dağlarına yakın olmak ve yeryüzü sularının bulunduğu coğrafyada yer almak tatlı su kullanımını sağlamak açısından önemli bir yer almaktadır. Bununla birlikte dünya üzerinde pek çok ülke tatlı suya sahip değildir.

Dünya üzerinde en çok tatlı su barındıran ülkeler Kuzey Amerika, Rusya’nın kuzey bölgesi, İskandinav Ülkeleri ve Güney Amerika iken dünya üzerinde en az tatlı suya sahip olan ülkeler ise Arabistan yarımadası, Kuzey Afrika, Güney Afrika ve Ortadoğu bölgeleridir. Su döngüsü içerisinde yeryüzü şekilleri, buzullara yakınlık ile birlikte nehir ve göllerin oluşumu tatlı su dağılımını etkileyen coğrafi faktörler arasında yerini almaktadır.

0
104
32
2
2
2
244
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.