Yeryüzünün şekillenmesinde hangi faktörler etkili olmuştur

Yeryüzünün şekillenmesinde hangi faktörler etkili olmuştur
Yeryüzünün şekillenmesinde hangi faktörler etkili olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İçinde yaşadığımız Dünya'nın şekillenmesi çok uzun zaman almıştır. Ve şekillenmesinde yardımcı bir kaç faktör vardır. Bu faktörler zamanla olmuştur. Ve yeryüzünün şekillenmesine yol açmıştır. Ancak dediğimiz gibi yeryüzünün şekillenmesi zaman almıştır.

Yeryüzünün oluşması ve şekillenmesi uzun yıllar sürmüştür. Yeryüzünde evrenin başlangıç noktasından itibaren gelinen son dönemde birçok doğal olaylar gerçekleşmektedir. Yeryüzünün şekillenmesinde bazı doğal faktörler etkili olmaktadır.

Özellikle, depremler, volkanik patlamalar, tektonik hareketler, kıtaların birbirinden ayrılması, suların yükselmesi, sıcaklık değişimleri, basınç değişimleri gibi etkenler yeryüzü şekillerinin oluşmasında etkilidir. Heyelan, erozyon, aşırı yağışlar gibi nedenler de yeryüzü şekillerinin oluşmasını etkilemektedir. Yeryüzü oluşumu günümüzde de devam etmektedir.

Depremlerin olması, volkanik patlamaların devam etmesi bunun en büyük göstergesidir. Yeryüzünde tektonik hareketlerin sık olduğu yerlerde depremler daha sık yaşanmakta ve kıta oluşumları da devam etmektedir.

  • Yer yuvarlağı ve güneş sisteminin oluşumuyla ilgili tarih boyunca birçok teori ve görüş ortaya atılmıştır. Bu görüşler içerisinde Edwin Hubble tarafından ortaya atılan big bang teorisi kabul görmektedir. Bu teoriye göre evren büyük bir patlama ile meydana gelmiştir.
  • Bu görüşe göre evrenimizin yaklaşık 15 milyar yıl gezenimiz ve güneş sisteminin ise 5 milyar yıl önce oluştuğu tahmin edilmektedir.
  • Yeryuvarlağı, yeryüzünden yerin merkezine doğru yerkabuğu, manto ve çekirdek olmak üzere 3 katmana ayrılmıştır. Bu katmanların oluşturulmasında fiziksel ve kimyasal farklılıklar gözetilmiştir.
  • Yerin iç yapısı hakkındaki bilgilere;
  • Deprem dalgaları volkanizma sonucu çıkan lavlar incelenerek,
  • Isı ölçümleri yoğunluk ve basınç hesaplamalarıyla,
  • Taşların incelenmesi ve sondajlamalar yoluyla varılmaktadır.

683
10
24
7
76
78
15
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.