Yıldızlar nasıl oluşur

Yıldızlar nasıl oluşur
Yıldızlar nasıl oluşur, yıldız oluşum sürecini açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yıldızların oluşumu sırasında gerçekleşen süreçlerin tamamen anlaşıldığı söylenemez. Ancak günümüzde evrende oluşmakta olan yıldızların gözlemlenmesi ve kuramsal hesaplar, yıldız oluşumunu anlamamıza yardımcı oluyor.

Yıldızlar, gökadalardaki moleküler bulutların görece yüksek yoğunluklu olan kısımlarının çökmesiyle oluşur. Bu bölgelerdeki moleküllerin birbirleriyle çarpışmaları sırasında hareket enerjilerinin bir kısmı moleküllerin içsel enerjisine (moleküllerin titreşimlerinden ve dönüşlerinden kaynaklanan enerjisine) aktarılır. Böylece uyarılmış duruma geçen moleküller, temel enerji seviyelerine geri dönerken sahip oldukları içsel enerjinin bir kısmını kızılötesi ışık olarak yayar. Enerjinin elektromanyetik dalgalarla (ışıkla) moleküler bulutun dışına taşınmasıyla yüksek yoğunluklu bölgenin sıcaklığı düşer. Moleküler bulutun kendi iç basıncının kendi kütleçekimini dengeleyememesi sonucu, bulut çökmeye başlar. Zamanla yoğunluğun artmasıyla ışığın dışarıya kaçması zorlaşır. Çünkü ışığın büyük kısmı moleküller tarafından soğurulur. Böylece bulutun iç kısımlarının sıcaklığı artmaya başlar. En sıcak bölge olan merkezin sıcaklığı 2000 Kelvin’i aştığı zaman hidrojen molekülleri (H2) hidrojen atomlarına ayrışmaya başlar. Daha sonra hidrojen ve helyum atomları iyonlaşır. Bu ısınma aşaması bulutun kendi iç basıncı kendi kütleçekimini dengeleyene kadar devam eder. Böylece bir önyıldız oluşur. Bu önyıldız zaman içinde ışıma yoluyla enerji kaybederek küçülmeye ve ısınmaya devam eder. Merkezin sıcaklığı belirli bir değerin üzerine ulaştığı zaman çekirdek tepkimeleri gerçekleşmeye başlar ve böylece bir yıldız oluşur.

Yıldız, gökyüzünde Güneş ve Ay dışında görülen parlak gök cisimlerine denir. Yıldızlar belirli oluşumlarla meydana gelirler.

Bir yıldız, gökadalarda bulunan moleküler bulutların yüksek yoğunluklu kısımlarının çökmesiyle oluşur;

  • Burada bulunan moleküller ilk olarak çarpışır ve bir kısmı moleküllerin içsel enerjisine aktarılır.
  • Böylece moleküller uyarılır ve temel enerji seviyelerine geri dönerler.
  • Sahip oldukları içsel enerjinin bir kısmını kızıl ötesi ışıklar olarak dışarı atarlar.
  • Sıcaklıklarını bu yöntemle dışarı attıktan sonra yüksek yoğunluklu bölgenin ısısı düşer.
  • Moleküler bulut kendini dengeler ve çökmeye başlar.
  • Zamanla kendi kendini soğurur.
  • Böylece bulutun iç kısımlarında sıcaklık artmış olur.
  • Bu sıcaklık belirli bir safhaya ulaştıktan sonra hidrojen atomlarına ayrılmaya başlar.
  • Sonrasında hidrojen ve helyum atomları iyonlaşır.
  • Böylelikle de bir yıldız oluşur.

100
154
323
40
6
6
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.