Yolcuların toplu taşıma, özel servis gibi taşıtlarda seyahat ederken uyması gereken kurallar

Yolcuların toplu taşıma, özel servis gibi taşıtlarda seyahat ederken uyması gereken kurallar
Yolcuların toplu taşıma, özel servis gibi taşıtlarda seyahat ederken uyması gereken kurallar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Toplu taşıma, özel servis gibi taşıtlarda seyahat süresince kendilerinin, sürücülerin ve diğer yolcuların güvenliğini tehlikeye atacak davranışlardan kaçınmalıdırlar. Araçlara binmek için durakta beklemeli, diğer bekleyenlere saygı göstererek düzenli bir şekilde sıraya girmelidirler. Taşıt durmadan taşıta binmeye ve taşıttan inmeye çalışmamalıdırlar. Taşıtlara biniş ve taşıtlardan inişlerde düzenli davranmalı, zaman kaybının ve olası bir trafik kazasının önlenmesine yardımcı olmalıdırlar. Duraklar dışında toplu taşıma aracına binmek ve araçtan inmek konusunda sürücüyü zorlamamalı, yanında fazla yük ve bagaj bulundurmamalı; patlayıcı, yanıcı maddelerle araca binmemelidirler. Yolcular oturarak yolculuk etmeli, taşıttan inecekleri durağa varmadan önce iniş kapısına yönelmeli ve taşıt durakta durduktan sonra inmelidirler. Yolcular, sürücünün dikkatini dağıtacak, araç kullanmasını engelleyecek ya da güçleştirecek, diğer yolcuları rahatsız edecek ve tehlikeye düşürecek davranışlardan kaçınmalıdırlar.

Taşıtların kapı ve pencerelerinden el, kol veya başlarını çıkarmamalıdırlar. Toplu taşıma araçlarında gebe, çocuklu, gazi, yaşlı veya engelli yolculara yer vermeli, iniş ve binişlerinde onlara yardımcı olmalıdırlar. Toplu taşıma araçlarının dış ve iç boyalarına, koltuklarına, camlarına zarar vermemeli ve zarar verenleri kibarca uyarmalıdırlar.

Toplu taşıma, özel servis gibi taşıtlarda seyahat ederken uyulması gereken kuralları:

  • Yolcular yüksek sesle konuşmamalıdır
  • Yüksek sesle telefon görüşmesi yapılmamalıdır
  • Telefonlar sessize alınmalıdır
  • Yanımızda oturan insanı rahatsız etmemeliyiz
  • Emniyet kemerimiz her nerede oturursak oturalım bağlı durmalıdır
  • Kapılara yaslanmamalıyız.
  • Mümkünse ayakta durmamalıyız, eğer yer yok ise ayakta dururken bir yere tutunmalıyız.
  • Yaşlı ve çocuklulara yer vermeliyiz.

9
2
7
0
2
3
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.