Yunus Emre’nin Türk kültüründeki yeriyle ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz

Yunus Emre’nin Türk kültüründeki yeriyle ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz
Yunus Emre’nin Türk kültüründeki yeriyle ilgili düşüncelerinizi söyleyiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yunus Emre, Anadolu’daki Türk medeniyet ve kültürünün oluşmasına büyük katkıları olan, bu topraklar üzerindeki Türk edebiyatının ilk büyük şairidir. Onun hayatı hakkında bildiklerimiz efsâne ve menkıbelerden öteye geçmez.

Yunus Emre ve onun yolundan gidenler gönüllerinde İslâm îmanından kaynaklanan Allah ve insan aşkını sâde ve güzel bir Türkçe ile şiir olarak yazıya döktüler. Bu şiirleri millî bir müzikle besteleyerek, İslâm inanışını, heyecanların dili olan müzikle ifade ettiler. İnançlarını, duygu ve düşüncelerini böylece daha etkili bir şekilde insanlara duyurdular. Bu îmana bağlı olarak mimarî yaratıcılıklarını vatanımızın her köşesinde yaptıkları camî, mescit, kümbet, türbe, medrese, imâret, kervansaray ve ev mimarîsinde gösterdiler. Bu mimarî eserlerinin içini hat ve tezhip gibi sanatlarla süslediler.

Bütün bunlar, Yunus Emre’nin içinde olduğu tasavvuf hayatının Türk kültürüne büyük katkılarını gösteren örneklerdir. Diyebiliriz ki; Yunus Emre Türk milletinin îman ve vicdan terbiyesinde olduğu kadar, Türk kültür ve sanatına da etki eden en önemli isimlerinden biridir.

47
0
46
1
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.