Yurt Türküsü Metni Cevapları

Yurt Türküsü Metni Cevapları
7. Sınıf Türkçe Özgün Yayınları Yurt Türküsü Metni Sayfa 117, 118, 119, 120, 121 Etkinlik Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Yurt Türküsü Metni Sayfa 117 Cevapları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Türkiye’nin tarihî ve doğal güzelliklerini tanıtan broşürünüzü sınıf panosunda sergileyip arkadaşlarınıza inceletiniz. Broşürlerden edindiğiniz bilgiler hakkında arkadaşlarınızla konuşunuz.

2. “Türkiye Tanıtım” adlı videoyu www.eba.gov.tr adresinden izleyiniz. İzledikleriniz hakkındaki duygu ve düşüncelerinizi açıklayınız.

Videoyu izlemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.https://www.eba.gov.tr/video/izle/22517a46f2c69f3a8445eb73883a1441ddb6074ce6001

Videoda Türkiye’nin tarihi ve doğa güzelliklerini yansıtan ünlü yerlerimizin görselleri, güzel bir şarkı eşliğinde sunulmuş. Videoyu izlerken ülkemizin ne kadar güzel ve değerli olduğunu bir kez daha anladım.

Yurt Türküsü Metni Sayfa 118 Cevapları

1. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki görsellerden metnin içeriği ile ilgili olanları işaretleyiniz.
Cevap: 1, 3 ve 4 resim

b. Şiirin ana duygusunu aşağıya yazınız.
Şiirin ana duygusu:
Yurt sevgisi

Yurt Türküsü Metni Sayfa 119 Cevapları

2. ETKİNLİK

a. Şiirde insana ait özelliklerin aktarıldığı kavramlar var mı? Bu kavramları yazınız.

  • Türkü söyler akşamların
  • Kuşlarının söylediği
  • Ninniyle salladın beni
  • Şefkatle kolladın beni
  • Sevginle bağladın beni

b. Şiirde dize sonlarındaki uyumu sağlayan ses benzerliklerini aşağıya yazınız.

1. dörtlük

……… göresim gelir.
………veresim gelir.

2. dörtlük

………damların,
………çamların,
………akşamların,

3. dörtlük

………uyudum.
………büyüdüm.

4. dörtlük

………salladın beni,
………kolladın beni
……… bağladın beni

3. ETKİNLİK

Aşağıdaki metni okuyunuz. Bu metni, “Yurt Türküsü” metni ile içerik yönünden karşılaştırınız.

BİR BAŞKADIR BENİM MEMLEKETİM

Havasına, suyuna, taşına, toprağına,
Bin can feda bir tek dostuma.
Her köşesi cennetim, ezilir yanar içim,
Bir başkadır benim memleketim.

Anadolu’m bir yanda, yiğit yaşar koynunda
Âşıklar destan yazar dağlarda.
Kuzusuna, kurduna, Yunus’una, Emrah’a
Bütün âlem kurban benim yurduma.

Mecnun’a, Leyla’sına, erişilmez sırrına
Sen dost ararsan koş Mevlânâ’ya.
Yeniden doğdum dersin, derya olur gidersin,
Bir başkadır benim memleketim.

Gözü pek, yanık bağrı, türkü söyler çobanı,
Zengin fakir hepsi de sevdalı.
Ben gönlümü eylerim, gerisi Allah kerim,
Bir başkadır benim memleketim.

Fikret ŞENEŞ

YURT TÜRKÜSÜBİR BAŞKADIR BENİM MEMLEKETİM
Türkiye’nin doğa güzellikleri konu edinilmiştir. Bu güzelliklere duyulan hayranlık ve sevgi duyguları işlenmiştir.Türkiye’nin doğal güzellikleri yanı sıra, Türk insanı ve bu topraklarda yetişen ünlü şahsiyetler konu edinilmiştir. Memlekete olan sevgi, hayranlık ve gurur duyguları işlenmiştir.

Yurt Turkusu

Cevap: Bu metinde yurdun bir anne gibi bizleri nasıl büyüttüğü, yurdumuzun tatlı rüzgarlarının yüzümüzü nasıl okşadığı, türkülerinin nasıl yüzümüzü güldürdüğü anlatılmaktadır. Özetle yurdun güzellikleri ön plandadır.

Bir Başkadır Benim Memleketim

Cevap: Bu metinde memleketimizin bütün memleketlerden üstün olduğu, memleketimiz için canımızı bile seve seve verebileceğimizi, yurdumuzun havasının suyunun güzelliklerinin sonsuz ve güzel olduğu anlatılmaktadır.

Yurt Türküsü Metni Sayfa 120 Cevapları

4. ETKİNLİK

a. Aşağıda, Ayşe’nin internet günlüğünde yayımladığı Ankara gezisiyle ilgili notları bulunmaktadır. Bu notları okuyup yazımı yanlış olan sözcüklerin altını çiziniz.

Ankara gezime 15 mayısta başladım. Gezimin ilk durağı tarihi Ankara evleriyle tanınan Hamamönü oldu. Bu bölge, arnavutkaldırımlı dar sokaklar ve cumbalı ahşap evleriyle sizi âdeta geçmişe götürüyor. Kültür ve sanatın iç içe olduğu bu yer de zamanın nasıl geçtiğini anlamıyor insan. Lezzetli bir sabah kahvaltısından sonra ikram edilen Osman’lı şerbetinin tadına baktım. Adımımı attığım heryerde hediyelik eşya dükkânlarıyla karşılaştım. Bu tarih kokan sokaklarda Mehmet Âkif ersoy’un evini ziyaret ederek burada ki gezime son verdim.

Gezimin sonraki durağı Ankara kalesiydi. Ulustaki Atatürk heykelini selamlayıp Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne ulaşan yokuşu tırmanmaya başladım. Kale bölgesindeki gezime, müze ziyaretiyle başlayacağım. Buradaki izlenimlerimi öğrenmek için biraz beklemeniz gerekiyor.

İnsanların öğrendikleri, bildikleri, paylaşmak istedikleri şeyleri istedikleri şekilde yazdıkları, günlüğe benzeyen internet sitelerine “internet günlüğü (blog)” denir.

b. Ayşe’nin internet günlüğünde altını çizdiğiniz sözcüklerin doğrularını aşağıya yazınız.

  • 15 Mayıs’ta
  • yerde
  • Osmanlı
  • her yerde
  • Ersoy’un
  • Ankara Kalesi’ydi.
  • Ulus’taki

Yurt Türküsü Metni Sayfa 121 Cevapları

5. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri altını çizerek gösteriniz. Bu fiillerin çekimlendiği kipleri yazınız. Anlam kayması olan fiillerde hangi anlamın (zamanın) kastedildiğini örnekteki gibi belirtiniz.

b. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili fiilleri inceleyiniz. Anlam kayması olan fiillerin başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

[X] 1. Haftaya biz de İstanbul’a geliyoruz.
[ ] 2. Hafta sonları ailece spor salonuna gideriz.
[X] 3. Annemleri havaalanından biz alırız.
[X] 4. Aradığınız belgeler şu dosyada olacak.
[X] 5. Genç adam dün sabah evden çıkar, işe gider.
[ ] 6. İki gün sonra yanıma gelecek ve bana yardım edeceksin.
[ ] 7. Ben, sizin istediklerinizi almaya gidiyorum.
[ ] 8. 1982’de Kırşehir’de dünyaya gelmişim.

SONRAKİ METNE HAZIRLIK

1. Doğduğunuz şehrin adının nereden geldiğini araştırınız.

Adana' yı kimlerin nasıl kurdukları konusunda elde kesin bilgiler yoktur. Ancak, Bizans' lı Etien' in ilettiği bir söylenceye göre, Uranus' un oğulları Adanos ve Saros, Tarsus' la savaşarak burayı ele geçirmişler. Bunlardan Adanos kente ( Adana ) Saros'ta ırmağa (Seyhan) adını vermiş.

ADIYAMAN Adıyaman ilk zamanlarda, Piran Köyü'nün yerine kuruluydu ve Perre adını taşıyordu. Daha sonra Emeviler, buraya bir kale yaptırdı. Kent de Mansur'un Kalesi anlamına gelen ''Hısn Mansur'' adıyla anılmaya başlandı. Kent, 1. Selim zamanında alınınca Türkler, buraya Adıyaman demeye başladılar.

AFYONKARAHİSAR Afyon türkülerinde sık sık “Hisar” sözcüğü geçer. “Hisarın bedenleri çevirin gidenleri” Bu hisar sözcüğünün Afyon türkülerinde sık sık yinelenmesi nedensiz değildir. Eski adı Akroenos olan şehri Selçuklular uzun süren bir kuşatmadan sonra ele geçirdiler. “Hisar” kuşatma anlamına gelir. Acılarla elde edilen yere “Karahisar” dediler ve orada, kara taşlardan bir kale kurdular. Onaltıncı yüzyılda bölgede afyon yetiştirilmeye başlayınca, Karahisar’ın başına bir de Afyon eklendi ve şehir “Afyonkarahisar” adını aldı.

AĞRI İsmi sınırları içindeki “Ararat” dağından alır. Çok eski çağlarda yeryüzü korkunç bir su baskınınına uğradı.(Nuh Tufanı) Nuh peygamber bütün canılardan bir çifti alarak bir gemiye bindirdi. Gemi Cudi (İslam kaynaklarına göre) (Hristiyan kaynaklarına göre de Ararat – Ağrı) dağına kondu. Ararat, önce aran sonra da Ağrı adını aldı.

AKSARAY Selçuklu Sultanı İzzettin Kılıçarslan, şehirde cami, medrese, kümbetler ve büyük ve beyaz bir saray yaptırdı. Şelir “Aksaray” adını işte bu beyaz saraydan aldı.

AMASYA Amasya şehrini tarihçi Strabon’a göre Amazon karalı Amasis kurdu ve ona Amasis kenti anlamına gelen “Amasesia” ismini verdi.

ANKARA İslam kaynaklarında Ankara’nın adı Enguru olarak geçer. Kimilerine göre Ankara sözü Farsça “Üzüm” anlamına gelen Engür’den, ya da Yunanca’da Koruk anlamına gelen”Aguirada’dan türemiştir. Bazılarına Hint-Avrupa dillerindeki “Eğmek” anlamına gelen Ank ya da Sankskritçe de; “Kıvrıntı”, anlamına gelen ankaba’dan veya Latince’den çengel anlamına gelen uncus’dan türediği ileri sürülmektedir. Frig dilinde Ank “engebeli, karışık arazi anlamına gelir.” Şehrin diğer isimleri; Ankyra, Ankura, Ankuria, Angur, Engürlü, Engürüye, Angare, Angera, Ancora, Ancora ve son olarak Ankara şeklini almıştır.

İSTANBUL MÖ. 658 yılında Megara kralı Byzas tarafından kurulduğundan bu şehre kurucusundan dolayı Bizantion adı verilmiştir. Roma imparatoro Marcus Avrelius döneminde imparatorun manevi babasının adıyla “Antion” olarak anıldı. Bizans İmparatoru Konstantin bu şehri yeniden kurunca buraya kendi adını verdi. Şehre “Konstantin veya Konstanpolis” adı verildi. Araplar “Kostantiniye, Romalılar Konstantinopolis” demişlerdir. Daha sonra bu ismin kısaltılmış şekli olan “Stin-polis” deyimi kullanıldı. İşte İstanbul bu “Stin-Polis” şehrinden türetildi. Türkler burayı alınca Müslüman şehir anlamında “İslambol” adını verdiler. Fakat daha sonra İstanbul olarak değiştirildi.

İZMİR Şehrin asıl adı “Smyrna”dır. İzmir kelimesi smyrna’nın halk arasındaki kullanış şeklidir. Homeros destanlarında bu kent ismini Kıbrıs Kralı Kinyras’ın kızı Smyra’dan alır ve tanrıça Artemis İzmirli’dir. Kimi kaynaklara göre de, İzmir şehrini ilk kuran Hititler değil, Amazonlar’dır. (Hititler de buraya Navlühun adını vermişlerdir.

2. Çevrenizdeki tarihî eserler hakkında araştırma yapınız.

Bulunduğunuz yerdeki tarihi eserlere göre araştırmanızı siz yapabilirsiniz.

358
205
52
29
22
21
289
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
11 Yorum