Yurtta barış dünyada barış sözünü açıklayınız

Yurtta barış dünyada barış sözünü açıklayınız
Yurtta barış, dünyada barış ilkesini açıklayınız. Yurtta barış Dünyada barış ne demektir, Atatürk’ün Yurtta barış Dünyada barış sözünün anlamı, kısaca açıklaması.

Soru : Yurtta barış, dünyada barış ilkesini açıklayınız.

Mustafa Kemal Atatürk, yeni Türk devletini kurarken milli sınırlar içinde hür ve bağımsız yaşamayı vazgeçilmez bir ilke olarak kabul etmiştir. “Bağımsız olmayan bir devlet gerçek anlamda bir devlet değildir” demiştir. Atatürk dış politikada, bağımsızlığa saygı ve devletlerin eşitliği ilkesinden hiç taviz vermemiştir. O, Türkiye’nin komşuları ile birlikte barış içinde yaşamasını siyasetinin temeli yapmıştır. Tüm anlaşmazlıkların barış yolu ile çözümü, Atatürk’ün izlediği en önemli ilke olmuştur. Bu ilke “Yurtta barış, dünyada barış”‘tır.

Yurtta barış dünyada barış ilkesi, cumhuriyetin kurulduğu ilk yıllarda vatan topraklarının korunması amacıyla ortaya konan bir ilkedir. Bu ilke sayesinde vatan topraklarının korunması ve dünya çapında sorunsuzluğun meydana gelmesi amaçlanmaktadır.

Atatürk Yurtta barış Dünyada barış sözünü niçin söylemiştir

Atatürk ileri görüşlü milletini çok seven bir liderdi. İlerleyip gelişebilmek için barışın mutlak şart olduğunu iyi biliyordu. Balkan savaşları, 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş savaşı derken bu millet savaşlardan çok çekmişti. Geri kalmışlığın sebeplerinden biri de bu savaşlardı. Savaş ülke ekonomilerini yerle bir ettiği için Anadolu insanı fakir kalmıştı. Atatürk 1931 yılında bu sözü söylemiştir. Bu sözle amacı milletinin, iç barışı sağlamış, komşu ülkelerle sorunlarını çözmüş çağdaş devletler seviyesine çıkmasını istiyordu. Atatürk, millet hayatı tehlikeye olmadıkça savaşa girilmemesi taraftarıydı. Esas olan barıştır. Büyük önder büyük zaferin kazanılmasından sonra hep barışçı bir siyaset izledi.

Yurtta barış, beraberliğin ve milli birliğin sonucudur. Yurttaşlar birbirleri ile kavga etmeden huzur içinde, birbirlerinin hak ve özgürlüklerine riayet ederek yaşamalıdırlar. Barış ülkede esenliği sağlar ve barış, kalkınmanın, gelişmenin ve demokrasinin de olmazsa olmazıdır.

Cihanda barış, devletlerin aralarındaki anlaşmazlıkları görüşerek, masada çözmeleridir. Atatürk Lozan Antlaşmasından sonra devletlerle olan pek çok sorunu barış yolu ile çözümlemiştir.

1320
3170
4937
784
750
708
4944
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.