Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig adlı eserine göre devletinayakta kalmasını sağlayan unsurlar nelerdir

Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig adlı eserine göre devletinayakta kalmasını sağlayan unsurlar nelerdir
Yusuf Has Hacip’in Kutadgu Bilig adlı eserine göre devletinayakta kalmasını sağlayan unsurlar nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Soru : “Kanunun adil olması gerekir çünkü adalet esaslarında tertip edilmeyen bir kanun, üç ayaklı masanın ayaklarından birinin eksikliği gibi hatalara ve haksızlıklara yol açar. O takdirde “devlet tahtı” yıkılır. Devletini korumak isteyen hükümdar, adil kanun yapmak zorundadır.” Yusuf Has Hacip
Yusuf Has Hacip’in “Kutadgu Bilig” adlı eserine göre devletin ayakta kalmasını sağlayan unsurlara dair neler söylenebilir?

Ödev cevabı kısaca : Yusuf Has Hacip'in "Kutadgu Bilig" adlı eserine göre, devletin ayakta kalmasını sağlayan unsurlar arasında adil bir kanun düzeni bulunmaktadır. Hükümdarın, adaleti temel alarak kanunları düzenlemesi ve uygulaması, devletin sürdürülebilirliği için hayati bir öneme sahiptir. Adalet esaslarına uygun olarak hazırlanan kanunlar, halkın memnuniyetini sağlar, haksızlıkları önler ve devletin istikrarını korur.

Kutadgu Bilig, Yusuf Has Hacip tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Dünya edebiyatında siyasetname alanında verilen ilk eserlerden bir tanesidir.

Günümüz Türkçesinde Kutadgu Bilig, "Mutluluk Veren Bilgi" anlaına gelmektedir. Türk edebiyatında bir ilktir. Aynı zamanda "Devlet nasıl ayakta kalır?" sorusuna da cevap vermektedir.

Kutadgu Bilig'e göre devlet nasıl ayakta kalır

  • Devletin ayakta kalması için birinci ve en vazgeçilmez şart adalettir. Adaletin olmadığı devlet yıkılmaya mahkum olacaktır. Kanunlar adaletsiz olursa haksızlığa uğrayan halk, kendi devletini gerekli gördüğü an yıkacaktır.
  • Devlet, bilgi ile ayakta kalır.
  • Devlet demokratik ve laik olmalıdır.
  • Devlet halkını yardıma muhtaç bırakmamalı, tüm sorumluluğu üzerine almalıdır.
  • Hukuk devlet içinde yaşayan tüm vatandaşlar için üstün olmalıdır.
  • Yalnızca vatandaş değil yöneticiler de hukuka uygun davranmak zorunda olmalıdır.

9
162
3
0
1
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.