Yüzdürme (Flotasyon) nedir

Yüzdürme (Flotasyon) nedir
Yüzdürme (Flotasyon) nedir, yüzdürme flotasyon örnekleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Farklı yoğunluklardaki katı maddelerin karışımı, bu maddelerin çözünmediği bir sıvı yardımı ile yüzdürülerek ayrılabilir. Sıvının yoğunluk değeri, karışımdaki maddelerin yoğunluk değerleri arasında olmalıdır. Böylece yoğunluğu küçük olan madde, sıvı yüzeyinde yüzerken büyük olan, dibe çökecektir. Yüzeydeki madde alındıktan sonra kalan sıvı aktarıldığında ayırma gerçekleşmiş olacaktır.

Yüzdürme işlemi katı çöpler içindeki yoğunluğu düşük (örneğin plastikler) maddelerin ayrılmasında kullanılır. Çöpler suya atılır, plastik türü maddeler suda yüzer. Yüzen bu maddeler üstten alınır. Bazı metal cevherlerinden (özellikle bakır, kurşun, çinko) istenmeyen maddelerin bir kısımı yüzdürme tekniği ile ayrılır. Bu amaçla toz hâline getirilen cevher yağ, su ve köpük yapıcı maddelerle karıştırılır.

Maden ocaklarından çıkarılan cevherlerin zenginleştirilmesi bu şekilde yapılır. Mesela filiz içerisindeki kükürt bu yolla ayrılabilir. Geri dönüştürülmek üzere toplanan çöplerden taş, cam ve metal gibi ağır parçaların arasından plastik, tahta gibi hafif materyaller bu şekilde ayrılabilir

3
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.