Yüzey gerilimini etkileyen faktörler nelerdir

Yüzey gerilimini etkileyen faktörler nelerdir
Yüzey gerilimini etkileyen faktörler nelerdir, yüzey gerilimi nedir, nelere bağlıdır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Yüzey gerilimi, sıvı moleküllerin arasında bulunan kohezyon kuvveti olarak bilinmektedir. Yüzey geriliminin oluşumu ve yansıması arasında bazı farklılıklar da bulunabilir. Yüzey gerilimi, sıvının üst katmanının esnek bir zara bürünmesi olayıdır. Bu sayede, hafif kuvvete veya ağırla sahip olan nesneler suyun içerisine girmez ve suyun üzerinde kalır. Bu konu üzerine fizikokimya dalı çalışır. Yüzey gerilimi sıvının türünden türüne değişiklik göstermektedir.

Yüzey gerilimi nelere bağlıdır

Sıvının üst katmanında esnek bir zar oluşması ile birlikte yüzey gerilimi oluşacaktır. Bunun yanı sıra hafif kuvvet ve ağırlığa sahip olan nesneler suyun içerisine girmez. Bu nedenle maddeler suyun üzerinde kalırlar. Yüzey gerilimi genel olarak fizikokimya dalı tarafından çalışılmaktadır. Ayrıca yüzey gerilimi sıvıların türüne göre değişiklik göstermektedir.

Yüzey gerilimine etki eden faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Sıvının cinsi
  • Sıcaklık
  • Sıvıya eklenen maddeler
  • Kimyasal katkılar
  • Yoğunluk
  • Basınç ve çözünmeyen sıvı eklenmesi

Yüzey gerilimini etkileyen faktörler nelerdir

Günümüzde yüzey gerilimini etkileyen pek çok farklı faktör bulunmaktadır. Sıvının sıcaklığının yükselmesi ile birlikte yüzey gerilimi azalabilir. Buna benzer bazı durumlar da ortaya çıkabilir. Benzer özelliklere sahip olarak deterjan ve ya sabun gibi etkenlerin sıvıya eklenmesi ile birlikte yüzey gerilimini azaltan bazı unsurlar bulunur. Sudan bahsedilecek olur ise sıcaklığın artması yüzey geriliminin düşmesine neden olabilir. Yüzey gerilimi düşen su çok iyi bir şekilde temizlik yapabilecektir. alçalması olan kapilarite olayının nedeni de yüzey gerilimi olarak bilinmektedir.

Yüzey gerilimine etki eden etkenler nelerdir

Yüzey gerilimini etkileyen bazı faktörler bulunmaktadır. Sıvıların sıcaklığının artması ile birlikte sıvıya sabun ya da deterjan gibi etkenlerin karıştırılması da yüzey gerilimini azaltacaktır. Yüzey geriliminin düşürülmesi için sıvı içerisine kiri de daha rahat alabilir. O nedenle yüzey gerilimi düşerse daha iyi bir şekilde temizlik yapılabilir.

2
2
2
2
2
2
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.