Yüzey yağlandığında yayılmayıp neden damlacıklar hâlinde kalır

Yüzey yağlandığında yayılmayıp neden damlacıklar hâlinde kalır
Su, temiz bir cam yüzeyde yayıldığı hâlde, yüzey yağlandığında yayılmayıp damlacıklar hâlinde kalır. Bunun nedenini hakkında ısa bilgiler vereceğiz.

Suyun belli yüzeyler üzerinde farklı özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Adezyon ve kohezyon kuvvetleri bu şekilde meydana gelmektedir. Suyun farklı yüzeye yapışması damlacık haline gelmesi adezyon kuvveti sayesinde olmaktadır. Aynı yüzeyde bulunması da kohezyonla mümkün olmaktadır.

Su, temiz bir cam yüzeyde yayıldığı halde, yağlı bir cam yüzeyinde damlacık haline gelir. Bu da adezyon kuvvetinin artması ve yüzey geriliminin artması anlamına gelmektedir. Yüzey geriliminin azalması suyun akışkanlık kazanması anlamına gelmektedir. Yağ, suyun yüzey gerilimini azaltır. Bu da suyun yağlı cam yüzeyinde damlacıklar halinde olması anlamına gelir.

469
795
58
38
53
32
504
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.