Zararlı alışkanlıklardan korunma yolları

Zararlı alışkanlıklardan korunma yolları
Zararlı alışkanlıklardan korunma yolları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Zararlı alışkanlıklardan korunmak için bireye, aileye ve devlete düşen sorumluluklar vardır. Birey olarak öncelikle bizi rahatsız eden bir teklifle karşılaştığımızda, karşımızdakine açıkça “Hayır!” diyebilmeliyiz. Kendi duygu, düşünce ve isteklerimizi açık ve net bir şekilde ifade edebilmemiz zararlı alışkanlıklardan korunmada hayatî bir öneme sahiptir. Söz ve davranışlarıyla çevresine güzel örnek olan kişilerle arkadaşlık kurmalıyız. Zararlı alışkanlıklardan korunmanın en önemli yollarından biri de doğru arkadaş seçimidir. Bir arkadaş grubuna dâhil olmak için karakterimizle uyuşmayan yanlış davranışlara yönelmemeliyiz. Aile, tüm duygu, düşünce ve davranış kalıplarımızın oluştuğu ve şekillendiği yuvamız, bizi zararlı alışkanlıklardan koruyan sığınağımızdır. Aile fertlerimiz dert ve sıkıntılarımızı paylaşacağımız bize en yakın insanlardır. Bu nedenle aile bireyleri arasında ilişki çok önemlidir. Bu ilişki de “büyüklere saygı, küçüklere merhamet” ilkesi çerçevesinde şekillenmelidir.

Zararlı alışkanlıklardan korunmada devlet ve çeşitli sivil toplum kuruluşları da önemli rol oynamaktadır. Anayasada “Devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm, birey ve toplum sağlığını korumanın devletin görevleri arasında bulunduğunu göstermektedir. Zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıkla mücadele eden sivil toplum kuruluşları da bulunmaktadır. Bunlardan biri de Yeşilay’dır. Bu tür dernekler, gönüllü insanların çalışmaları ile faaliyetlerini devam ettirebilmektedir.

Zararlı alışkanlıklardan korunmak için şunlara dikkat etmeliyiz:

  • İbadetlerimizi yerine getirerek Allah (c.c.) ile bağımızı güçlü tutmalıyız.
  • Farklı sportif ve sanatsal faaliyetlerle meşgul olmalıyız.
  • Sorunlarımızı aile bireyleri ile paylaşmalı ve onlarla birlikte çözüm aramalıyız.
  • Zararlı alışkanlıklarla mücadele eden Yeşilay gibi derneklere destek olmalıyız.
  • Kötü alışkanlık ve davranışlara sahip olmayan akranlarımızla arkadaşlık yapmalıyız.
  • Zararlı alışkanlıklarla ile ilgili tekliflere açıkça “Hayır!” diyebilmeliyiz.

309
435
272
355
265
268
388
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.