Zayıf çekim kuvvetlerinden London kuvvetleri, dipol - dipol etkileşimleri ve hidrojen bağlarının kimyasal türün fiziksel özellikleri

Zayıf çekim kuvvetlerinden London kuvvetleri, dipol - dipol etkileşimleri ve hidrojen bağlarının kimyasal türün fiziksel özellikleri
Zayıf çekim kuvvetlerinden London kuvvetleri, dipol - dipol etkileşimleri ve hidrojen bağlarının kimyasal türün fiziksel özelliklerinde hangi durumlarda etkin oldukları konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

London kuvvetleri, indüklenmiş dipol ile indüklenmiş dipol etkileşimleridir. Geçici dipollerin oluşumu asal gazlar ve apolar yapılı kovalent moleküllerin katı ya da sıvı hâllerinde gerçekleşir. London kuvvetleri, meydana gelen bu geçici dipoller arasındaki çekim kuvvetine verilen isimdir.

London kuvvetleri bulunduran bileşiklerde >> Kaynama noktası düşüktür.

London kuvvetlerini ve dipol-dipol etkileşimlerini birlikte bulunduran bileşiklerde >> Kaynama noktası daha büyük olur.

London kuvvetleri, dipol-dipol etkileşimleri ve hidrojen bağlarını içeren bileşiklerde >> Çok daha yüksek kaynama noktası bulunur.

Bir bileşiğin kaynama noktası, erime noktası vb. fiziksel özelliklerinin yüksek olması, moleküller arasındaki çekim kuvvetlerinin büyüklüğüyle doğru orantılıdır.

Bir moleküldeki polarlık ile diğer moleküllerle arasında meydana gelen dipol-dipol etkileşimi doğru orantılıdır. Bir molekülün polarlığının yüksek olması dipol dipol etkileşiminin de yüksek olmasını sağlar.

Bir bileşiğin erime ya da kaynama noktasının artması >> Dipol-dipol etkileşiminin artmasıyla gerekleşir.

1
0
0
0
0
4
6
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.