Zehirlenme nedir, çeşitleri nelerdir

Zehirlenme nedir, çeşitleri nelerdir
Zehirlenme nedir ve zehirlenme çeşitleri nelerdir, edindiğiniz bilgilerden hareketle zehirlenme çeşitlerine ilişkin sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Zehirlenme nedir

Zehirlenme zehirli madde veya maddelerin vücuda girmesi sonucunda kişinin sağlığını olumsuz yönde etkilemesidir. Zehirlenmeler sindirim, solunum ve temas gibi çeşitli yollarla meydana gelebilir. En sık karşılaşılan zehirlenme tipi gıda zehirlenmeleridir. Ancak gıda zehirlenmelerinin yanı sıra hayvanların ısırması evde veya endüstride kullanılan gazların solunum yolu ile vücuda girmesi ciddi zehirlenmeleri beraberinde getirebilir.

Kısacası zehirlenme; bakteri, virüs, parazit veya toksinlerin bulunduğu gıdalar yoluyla bulaşabileceği gibi çeşitli kimyasalların gerek solunum gerekse temas yoluyla vücuda girmesiyle zehirlenme gerçekleşebilir.

Zehirlenme belirtileri nelerdir

Zehirlenmenin şekli ve özelliğine göre farklı belirtilere neden olabilir. Hastanın nefesinde benzin veya tiner kokusuna benzer bir koku hissediliyorsa kimyasal zehirlenmeden şüphelenilirken; deride görülen kızarıklık veya yanık kişinin zehirli madde ile temasta bulunduğunu ifade eder. Zehirlenmenin nedenine veya derecesine bağlı olarak kişiden kişiye farklı belirtiler gözlemlenebilir. Zehirlenmenin belirtileri 1-2 gün sonra ortaya çıkabileceği gibi kısa süre içinde de gözlemlenebilir. Özellikle gıda zehirlenmelerinde bozuk gıdanın ne kadar yendiğine bağlı olarak belirtilerin görülmesi 3 günü alabilir.

  • Bulanık görme
  • Bilinç kaybı
  • İshal
  • Kusma
  • Mide bulantısı
  • Mide kramplar
  • Baş ağrısı
  • Deride kızarıklık
  • Hastanın nefesindeki kimyasal koku (kimyasal zehirlenmelerde)

Zehirlenme çeşitleri nelerdir

Zehirlenme çeşitleri, gıda zehirlenmesi, gaz zehirlenmesi, yakıcı madde zehirlenmesi ve ilaç zehirlenmesi olmak üzere 4'e ayrılır. Hadi bunları hep birlikte inceleyelim.

1. Gıda Zehirlenmesi

En sık karşılaşılan zehirlenme, şüphesiz ki gıda zehirlenmeleridir. Tarihi geçmiş ve çeşitli bakterilere ev sahipliği yapan gıdaların tüketilmesi durumunda zehirlenme gerçekleşebilir. Özellikle yeterince pişmemiş et, tavuk ve balık gibi besinler gıda zehirlenmelerinin en sık karşılaşılan nedenleri arasındadır.

2. Gaz Zehirlenmesi

Solunum yollarının tahriş olmasına neden olan gaz, buhar, duman ve yakıcılar nedeniyle meydana gelen zehirlenmelerdir. Kişinin nefes almasını zorlaştıran gaz zehirlenmeleri, göz yaşartıcı gazlar, klor gazı ve plastik madde dumanı gibi etkenler solunum yolunun tahriş olmasına neden olarak ciddi zehirlenmelere yol açabilir.

3. Yakıcı Madde Zehirlenmesi

Yakıcı madde zehirlenmeleri genellikle çocukların merak duygusu nedeniyle ortaya çıkmasıyla görülür. Çeşitli kap ve tüplerin içerisinde muhafaza edilen yakıcı maddeler çocukların içecek olduğunu düşünerek içmesiyle meydana gelir. Ağızdan mideye kadar pek çok bölümde hasar oluşturan yakıcı madde zehirlenmeleri oldukça ciddidir.

4. İlaç Zehirlenmesi

İlaç zehirlenmesi sıkça rastlanılan zehirlenmelerin başında gelmektedir. Bilinçsiz ilaç kullanımı, çocukların merak duygusu beraberinde ilaç kullanması, yaşamama isteği ve aşırı ilaç kullanımı gibi durumlarda ilaç zehirlenmesi söz konusu olabilir

7
56
4
15
16
5
91
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.