Zemzem suyunun hikayesi

Zemzem suyunun hikayesi
Zemzem suyu nedir, Zemzem suyu nerededir, Zemzem suyu ile ilgili hadisler neler, Zemzem suyunun hikayesi nedir, Zemzem suyu nasıl içilir, Zemzem suyu içerken okunacak dua hangisidir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamberlerden Hz. İbrahim (a.s), Allah’ın (c.c) emri üzerine hanımı Hacer validemizi ve henüz süt emmekte olan oğlu Hz. İsmail’i (a.s) bugünkü zemzem kuyusunun bulunduğu yere bıraktı. O tarihte Mekke’de hiçbir insan yaşamıyordu. İçecek su da yoktu. Hz. İbrahim (a.s), hanımı ve oğlu için biraz hurma ve bir miktar su bırakarak oradan ayrıldı.
Yiyecek ve içeceğin bulunmadığı bu ıssız yerde kalmak Hz. Hacer’e çok zor geldi. Ancak kendilerini oraya bırakmasını Hz. İbrahim’e (a.s) Cenab-ı Hak emrettiğine göre endişeye gerek yoktu. Çünkü rızkı veren Allah (c.c) elbette kendilerinin durumunu da görüyordu. Bir zaman sonra Hz. İbrahim’in (a.s) bıraktığı su bitti. Hz. İsmail (a.s) ağlamaya, su istemeye başladı. Annesi ne yapacağını şaşırdı. Birini görebilmek ümidiyle Safa Tepesi’ne çıktı. Kimseyi göremeyince de Safa ile Merve arasında koşmaya başladı.
En son Merve Tepesi’ne çıktığında bir ses işitti, Hz. Cebrail’i (a.s) gördü ve çok sevindi.Suyun aktığını görünce “Dur, dur!” manasında “Zem, zem!” dedi. Böylece oradan çıkan mübarek suyun adı zemzem olarak kaldı.
Hz. Hacer, su akmasın diye önünü kesip havuz gibi biriktirdi. Bir taraftan da testisini doldurdu. Testisi dolduktan sonra sudan içerek Hz. İsmail’i (a.s) emzirmeye başladı.
Bu arada Cebrail (a.s), Hz. Hacer’e hitaben, “Sakın, ‘Helak oluruz, zarara uğrarız.’ diye korkmayın. İşte şurası Beytullah’ın (Kâbe’nin) yeridir. O beyti, şu çocukla babası yapacaktır. Muhakkak ki Cenab-ı Hak o işin ehlini zayi etmez.” dedi.

Mekke gibi susuz bir mevkide yerleşimin en önemli sebebi Kâbe ile birlikte zemzem kuyusunun varlığıdır. Arap dilinde "bol, bereketli, doyurucu ve kaynağı zengin su" gibi anlamlara gelen zemzem, sadece kutsal kabuI edilen Harem bölgesinin değil, bizzat Kâbe'nin kuyusu ve bütünleyicisi olarak görülmüş, Mekke için bir nevi hayat kaynağı olmuştur.

Zemzem Suyu Nasıl İçilir

Zemzem, ayakta, kıbleye dönülerek besmele okunduktan sonra sağ elle ve üç nefeste gözü sudan ayırmadan, “Allahım! Senden faydalı ilim, geniş rızık ve her türlü hastalıktan şifa diliyorum” duasıyla içilmeli ve Allah’a hamdedilmelidir.

Yaygın olan görüş diğer içeceklerin aksine zemzemin ayakta içilmesi yolundadır. “Zemzem hangi niyetle ve ne maksatla içilirse ona şifa olur” (Müsned, III, 357; İbn Mâce, “Menâsik”, 78); “Hataları döken zemzeme bakmak ibadettendir” (Müsned, II, 41) gibi hadislerin yanında onun çeşitli hastalıklara şifa verici özellik taşıdığına dair çok sayıda rivayet nakledilmiştir. (a.g.e., II, 24 vd.) Ortaçağ’da tıpla ilgili olarak ve özellikle tıbb-ı nebevî konusunda kaleme alınan eserlerde zemzeme mutlaka yer verilmiştir.

Zemzem Suyu İçerken Okunacak Dua

Zemzem şifadır. Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efedimiz’in, “Zemzem ne niyetle içilirse o yararı sağlar” (İbn Mâce, Menasik, 78) buyurduğu rivayet edilmektedir. 

Okunuşu: "Allahümme inni es'elüke ılmen nefian ve rizgan vesian ve şifeen min külli dein vesegamin bi rahmetike yâ erhamerrahimîn"​​​​​​​

Anlamı: "Ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allahım senden, menfaat veren (yararlı ) ilim, geniş rızık ve her dert ve hastalıktan şifa niyaz ederim."

Bu duanın dışında "Zemzem ne niyetle içilirse o yararı sağlar" (İbn Mâce, Menasik, 78) hadis-i şerifi gereği maddi ve manevi tüm dertlerimize şifa olması niyetiyle içilebilir.

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.