Zilhicce ayının ilk 10 (on) günü tesbih ve duaları

Zilhicce ayının ilk 10 (on) günü tesbih ve duaları
Zilhicce, Hacca gitmeye, borçlardan kurtulmaya, tövbe ve hidayete; Devlet adamlarının azledilmesine, yönetimin el değiştirmesine delalet eder.

Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir. {İbni Mace}

Hadisi Şerifte Efendimiz Aleyhisselam: Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur. Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!. -Taberani-

Tesbih: Sübhanallah,
Tahmid: Elhamdülillah,
Tehlil: Lâ ilâhe illallah,
Tekbir: Allahü ekber, demektir.

Okunus: Sübhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illallahu vallahu ekber … Diye günde 100 kere

İlk on gün boyunca yapılması ve sevabı çok fazla olan tesbih ve duaları sizlerele paylaşmak isteriz. Bugünden başlayarak çekilecek tesbihler ve dualar şunlardır:

İLK 10 GÜNÜN TESBİHLERİ :

1. Gün Tesbihi : Subbuhun kuddüsün rabbuna ve rabbul melaiketü verruh (100 defa)

1. Gün Duası, Bütün alemleri yaratan ve ayakta tutan Rabbimiz’e, zerrat-ı kainat adedince hamd ve şükür, Peygamberler Server’i Efendimiz’e, diğer emibiya-i izama, melaike-i kirama, ehl-i beyte ve Hakk’ın bütün sadık kullarına da deryalardaki su damlaları, çöllerdeki kum taneleri adedince salat ü selam olsun. Üzerimizdeki lütuflarını saymakla tüketemeyeceğimiz, ihsanı, keremi bol, rahmeti, şefkati ve merhameti sonsuz Rabbimiz! Bize dünya adına verdiğin bütün nimetleri din-i mübin-i İslam’a sonsuz hizmet etmek istikametinde kullanmayı nasip eyle! Bizi, kardeşlerimizi, hepimizi bütün mevcudatı kuşatan ve her şeye şamil olan engin rahmetinden mahrum etme!

2. Gün Tesbihi : Subhanallahi ve bihamdihi subhanallahil azim (300 defa)

2. Gün Duası, Ey kullarına her zaman hilm ile muamele edip, onların günahlarını görmezden gelen ve yeniden dönüp sırat-ı müstakimi bulmaları için fırsat üstüne fırsat veren yüce Mevlamız! Bizler çok hatalar irtikap ettik, çok günah işledik. Şimdi “Tevbeler tevbesi!” diyor, yüce huzurunda boyun büküyor, huşu ile iki büklüm oluyoruz. Şayet bizi cezalandıracak olursan adaletinle muamele etmiş olursun; yok eğer günahımıza, kusurlarımıza ve isyanlarımıza rağmen o hududu olmayan rahmet ve merhametinle muamelede bulunur ve affedersen, o da Sen’in fazlın olur; Sen’in fazlın bizim hayal sınırlarımızı bile aşacak kadar büyüktür.

3. Gün Tesbihi : La havle vela guvvete illa billahil aliyyil azim.(100 defa)

3. Gün Duası, Ey rahmeti gazabının önünde bulunan, kullarının tevbelerini kabul buyuran ve dua dua yalvaranların nidalarına icabet eden Yüce Rabbimiz! Amellerimizde eksikliklere ve sözlerimizdeki kırık-döküklüğe değil, hakkımızdaki hüsn-ü zannımız ve rahmetine bağladığımız recamıza göre muamele et ve bizim dualarımıza da icabet buyur; bizi hayret ve hüsrana uğratma!

Rabbimiz! Dünya ya, ukbaya ve bu iki diyar arasında bir geçit sayılan kabir alemine ait endişelerimizi emnü emana çevir…dualarımıza icabet et… besmelemiz ümitlerimizi hayret ve hüsranla neticelendirme…

4. Gün Tesbihi : Hasbiyallahu la ilahe illallahu aleyhi tevekkeltü ve hüve rabbül arşil azim. (100 defa)

4. Gün Duası, Allah’ım senin indinde en makbul olacak bir biçimde namazlarımızı dosdoğru ve zamanında kılabilmeyi, izninle namazımızda miracı yaşayabilmeyi bize öğret Allah’ım. Namazımızı gözümüzün nuru kıl!

5. Gün Tesbihi : Allahümme afüvvün kerimün tuhibbül affe fa’fuanni(100 defa)

5. Gün Duası, Allah’ım kusurlarımızı ört, bizi korktuklarımızdan emin eyle. Allah’ım önümüzden, arkamızdan, sağımızdan, solumuzdan, üstümüz den ve altımızdan gelecek tüm kötülüklerden sana sığınırız.

6. Gün Tesbihi : Lailahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin (100 defa)

6.Gün Duası, Allah’ım! Nurunla bizi dosdoğru yola hidayet eyle ve yüce huzurunda hep sadakatle kullukta bulunma payesini bize de lütfet; lütfet ki Allah’ım, dillerimiz sürekli Sen’in zikrinle meşgul, bedenimiz bütün uzuvlarıyla Sen’in emrine muti’ kalplerimiz de yalnız Sen’in marifetinle dolu olsun. Ruhlarımızı müşahadenle kanatlandır; kalp, sır gibi latifelerimizi de yakınlığınla taçlandır, Sen herşeye kadirsin. Sen’den dünya hayatında zühdümüzü ve nezdindeki derecelerimizi arttırmanı diliyoruz.

7. Gün Tesbihi : Rabbi inni messeniyeddurru ve ente erhamurrahimin.(100 defa)

7. Gün Duası, Ya Rabbi Senin üzerimizde o kadar çok nimetin var ki, ne kadar şükretsek azdır. Bizi Müslüman olarak yarattığın ve Müslüman olarak yaşattığın için Sana kainattaki varlıklar adedince şükürler olsun Ya Rabbi. Bizlere verdiğin nimetlerin hakiki şükrünü eda etmeye bizleri muvaffak eyle. Şükrünü eda edemediğimiz nimetlerden dolayı da bizleri hesaba çekme Ya Rabbi.

8. Gün Tesbihi : Hasbünallahi ve ni’mel vekil (100 defa)

8. Gün Duası, Allah’ım, bizi konuşmayı zikir, susmayı fikir, nazarı ibret, hareketi ibadet olan kullarından eyle. Kalp katılığından, gafletten, başkalarına bar olmaktan, aşağılıktan, aşağılanmaktan, miskinlikten, cehaletten ve faydasız bilgiden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten, kabul edilmeyen duadan, nimetlerin zeval bulmasından, ansızın bastıran azabından, gelip çatan gazabından Sana sığınırız.

9. Gün tesbihi : Ya kadiyel hacat ve ya dafial beliyyat.İkdi havayicena külleha vedfea annal belaya külleha. (Sayı belirtilmemiş)

9. Gün Duası, Allah’ım, kıyamet gününde arşın gölgesinde gölgelenenlerden eyle. Livaü’l hamd sancağı altında toplanmamızı nasip eyle.

10. Gün Tesbihi : Allahümme habbib ileynel imane ve zeyyinhu fi kulubina ve kerrih ileyne küfra vel fusuka vel isyane vec’alna minerraşidin (Sayı belirtilmemiş)

10. Gün Duası, Allah her şahsı ancak gücünün yettiği ölçüde mükellef tutar. Herkesin kazandığı kendi yararına kötülükte kendi zararınadır. Rabbimiz!Unutur ya da hataya düşersek bizi sorumlu tutma. Ey Rabbimiz!Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır bir yük yükleme. Ey Rabbimiz!Bize gücümüzün yetmediği şeyleri yükleme, bizi affet, bizi bağışla. Bize merhamet et. Sen bizim Mevlamızsın. Kafirler topluluğuna karşı bize yardım et.

Zilhicce'nin ilk 10 günü neden övülmüştür

Kur'an-ı Kerim'de Fecr Sûresi'nin başında, "On geceye yemin olsun ki..." diye bahsedilen, Peygamberimiz'in (sas) "Allah'a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce'nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur..." dediği o günlerin içindeyiz. Evet, Kurban Bayramı'nın 1. gününe kadar sürecek bu kutlu zaman dilimini ibadetlere daha da özen göstererek değerlendirelim.

Ramazan'ın yarısından sonra başlayan ayrılık hüznü, Kadir Gecesi'nden sonra artar ve son teravih-son oruçla birlikte zirveye çıkar. Artık rahmet ve mağfiret ayı bitmekte, bire bin verilen geceler veda etmektedir. Maneviyata duyarlı nice mü'min gözyaşı döker, hatta bayramı buruk geçirir.

Şevval ayında tutulan altı oruç acılı yüreklerimizi bir derece teskin eder. Sanki Ramazan'ın küçük bir uzantısını yaşarız. Kurban Bayramı'ndan önceki Zilhicce'nin ilk on günü ise Ramazan'daki bol sevaplı ve çok feyizli ibadetlerden ayrılan mahzun gönüllerimize âdeta bir "teselli armağanı"dır. "Keşke Ramazan biraz uzun olsaydı..." ya da "Ah, Ramazan'ı hakkıyla ihya edebilseydim..." diye yanan gönüllerimize muhteşem bir fırsattır bu on gece.

Kur'an-ı Kerim'de Fecr Suresi'nin başında, "On geceye yemin olsun ki..." ifadeleriyle bahsedilen bu on gecenin ne muazzam bir hazine olduğunu ne yazık ki hakkıyla bilemiyoruz. Bazı kaynaklarda bu on gecenin Ramazan'ın son on günü veya Muharrem'in onuncu gününe (Aşure Günü'ne) kadar olan on gün olduğu kayıtlı olsa da genel görüş ve kabul, bu mübarek on günün Zilhicce ayının ilk on günü olduğudur. Bu seneki takvime göre bu on gün 28 Ekim-6 Kasım tarihleri arasıdır.

Kamerî ayların 12'ncisi olan Zilhicce ayı, İslâm'ın beş esasından biri olan hac ibadetinin yerine getirildiği umumi af ve bağışlanma ayıdır. İşte bu mübarek ayın birinden onuna kadar olan zaman dilimi "leyâli-i aşere", yani on mübarek gecedir. 10. gün Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. İşte bu günlerin kıymetini anlatan Sevgili Peygamberimiz'in (sas) muhteşem müjdesi: "Allah'a ibadet edilecek günler içinde zilhiccenin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesi'ne denktir." (Tirmizi: Savm, 52)

58
3
39
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum