Ziya Taşkent kimdir

Ziya Taşkent kimdir
Ziya Taşkent (d. 1932, Adapazarı – ö. 17 Ağustos 1999, Çiftlikköy). Türk sanat müziği bestekârı, solist. Liseden mezun olduktan sonra, üniversitede bir yıl hukuk okudu.

1953 yılında Ankara Radyosu'nda başlayan sanat hayatını daha sonra Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) çatısı altında, kesintisiz 45 yıl solist, hoca, besteci ve şef olarak sürdürdü. 1998 yılında, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Taşkent'e Devlet Sanatçısı unvanı verildi.

17 Ağustos Marmara depreminde ses sanatçısı eşi Ulviye Taşkent, kızı Rengin Dalmanoğlu, torunları Ece ve Efe Dalmanoğlu ile birlikte Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde yaşamını yitirdi. Taşkent'in cenazesi Kocatepe Camisi'nde düzenlenen törenin ardından Cebeci Asri Mezarlığı'nda toprağa verildi.

1953 yılında radyo sanatçısı olan Ziya Taşkent, 1973 yılında Ankara Radyosunda koro yönetmenliğine başladı. Şarkıcılığın yanı sıra beste çalışmalarına başlayan sanatçı, birbirinden güzel şarkılar besteledi. Ankara Radyosunda başlayan sanat yaşamını daha sonra Türkiye Radyo Televizyon Kurumu çatısı altında sürdürdü. Kırk beş yıl boyunca solist, hoca, besteci ve şef olarak görev yaptı. 1998 yılında Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı tarafından Ziya Taşkent’e devlet sanatçısı unvanı verildi. Ziya Taşkent 17 Ağustos 1999 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinde yaşamını kaybetti.

Kaynak:Eğitim Sistem

43
36
35
35
35
29
101
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.