Zonal toprak çeşitleri

Zonal toprak çeşitleri
Herhangi bir yerde hakim olan bitki örtüsü ve iklim koşullarına göre oluşmuş topraklardır. İklim etkisiyle oluştuklarından Klimatik topraklar olarak da bilinirler.

Zonal Toprak Çeşitleri:

Tundra Toprakları: Tundra ikliminin etkili olduğu Kuzey Yarım Küre’de oluşan organik madde yönünden zengin topraklardır.
Podzol Toprakları: Tundra ikliminin biraz daha güneyinde nemli ve soğuk iklim şartlarında oluşan Podzol Toprakları Sibirya (Rusya) ve Kuzey Amerika yaygındır.
Kahverengi Orman Toprakları: Ilıman kuşakta görülen toprak türlerinden biridir.

Terra Rosa (Kırmızımsı Akdeniz toprakları): Akdeniz ikliminin görüldüğü subtropikal kuşakta oluşan kırmızımsı kahverenginde topraklardır. Türkiye’de Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak görülür.
Kahverengi Topraklar: Orta kuşakta karaların iç kısımında yer alan, yarıkurak iklim ve bozkır bitki örtüsü altında oluşmuş topraklardır.
Çernezyomlar: Orta kuşakta yarı nemli olan alanlarda, uzun çayır bitki örtüsü altında oluşan kara topraklardır. Besin yönünden zengin oluşlarından dolayı tarım yapılmaya oldukça elverişlidirler.

Lateritler: Nemli tropikal bölgelerde savan bitki örtüsü altında yetişen toprak tipidir. Kızıl renktedir ve bu topraklardan ev yapımlarında kullanılan Tuğla üretimi yapılır.
Çöl Toprakları: Tropikal ve Orta kuşakta kara içlerindeki çöllerde oluşan tarıma elverişsiz topraklardır.

Etiketler :
1
0
1
0
1
2
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.