Zürafalar su içerken neden eğilir

Zürafalar su içerken neden eğilir
Boyları 5,5 metreye ulaşabilen zürafaların boyunlarının uzunluğu, vücut uzunluğunun yaklaşık yarısı kadardır. Bu özellikleriyle diğer canlılardan hayli farklı olan zürafaların boynunda birçok memelinin boynundaki gibi yedi omur bulunur.

Ancak boyun omurlarının her biri, yaklaşık 28 santimetre uzunluğundadır. Bu omurlar, birbirlerine kolun omuzla birleşmesine benzer şekilde bağlıdır. Top ve yuva şeklindeki bu eklemler, zürafalara boyunlarını hemen hemen her yönde hareket ettirebilme imkânı sağlar. Zürafaların bacakları, neredeyse boyunlarıyla aynı uzunluktadır. Bu nedenle yere yakın bir kaynaktan su içerken ya da beslenirken yeterince eğilebilmek için boyunlarının yanı sıra bacaklarını da kullanır.

Boyunlarının uzunluğu iki metreyi aşabilen zürafaların başlarına yeterli miktarda kan pompalanabilmesi için kalpleri çok fazla çalışır ve kan basınçları insanların yaklaşık iki katıdır. Bu nedenle zürafalar, boyunlarını aşağıya doğru eğdiğinde beyinlerindeki kan basıncının çok fazla artmaması için boyunlarında ve beyinlerinde özelleşmiş kan damarları ve damar ağları bulunur.

Uzun boyları su içerken onların hayatlarını zorlaştırsa da yiyecek ararken durum tam tersine dönmekte. Uzun boyları sayesinde diğer ot yiyen hayvanların ulaşamadıkları yere kolaylıkla ulaşabilirler.
Dünyanın en uzun hayvanlarından biri olan zürafaların boyu 5.5 metreye kadar çıkabilir. Ağırlıkları ise 1.5 tondur. Ses telleri olmayan zürafaların dilleri ise 35 cm. kadardır.

23
1
1
5
6
6
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum