1. HABERLER

  2. BİYOLOJİ

  3. 10. Sınıf Berkay Yayıncılık Biyoloji Sayfa 207-210 Cevapları
10. Sınıf Berkay Yayıncılık Biyoloji Sayfa 207-210 Cevapları

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Biyoloji Sayfa 207-210 Cevapları

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Biyoloji Sayfa 207, 208, 209, 210 3. Ünite Değerlendirmesi Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3. Ünite Değerlendirmesi

A. Aşağıda belirtilen uygulamalardan hangileri bir insanın karbon ayak izinin küçülmesini sağlar? İşaretleyiniz.

Cevapb – ç – e – f

  • a. İş yerine otomobille gitmek ()
  • b. Geri dönüşümü kolay olan ambalajlar kullanmak  (✓)
  • c. Elektrik tüketimi fazla olan ev aletleri kullanmak ()
  • ç. Ağaç dikmek (✓)
  •  d. Petrol ürünlerinin tüketimini artırmak ()
  •  e. Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak (✓)
  •  f. Metabolizmasının ihtiyacını karşılayacak düzeyde beslenmek (✓)
  •  g. Gereğinden fazla giyim eşyası satın almak ()

B. Aşağıda belirtilen durumları neden oldukları kirlilik çeşidiyle eşleştiriniz.

Cevap1. ç, 2. d, 3. a, 4. b, 5. c

a. Gürültü kirliliği 
b. Toprak kirliliği 
c. Nükleer kirlilik 
ç. Su kirliliği 
d. Hava kirliliği 

  1. Ötrofikasyon (ç)
  2. Egzoz gazı (d) 
  3. Demir yolları ve iş makineleri (a)
  4. Aşırı gübreleme (b)
  5. Radyoaktif maddeler (c)

C. Çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken bazı durumlar aşağıda belirtilmiştir.

1. Ulaşımda toplu taşıma ve bisiklet kullanımı yaygınlaştırılmalı
2. Toplum bilinçlendirilmeli
3. Ormanlık alanlar artırılmalı
4. Kentleşme planlı bir şekilde yapılmalı
5. Evsel ve endüstriyel atık sular arıtılarak kullanılmalı
6. Araçların egzozlarına ve fabrika bacalarına filtre takılmalı
7. Radyoaktif maddeler doğaya zarar vermeyecek şekilde yok edilmeli

Belirtilen uygulamalar aşağıda verilen kirlilik türlerinden hangilerini önlemeye yöneliktir? Yukarıdaki maddelerin numaralarını ilgili kutucuk içine yazınız.

  • a. Hava kirliliği (1, 2, 3, 4, 6, 7)
  • b. Toprak kirliliği (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
  • c. Su kirliliği (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7)
  • ç. Gürültü kirliliği (1, 2, 6)
  • d. Nükleer kirlilik (2, 7)

Ç. Aşağıda verilen canlıların besin ve enerji piramidindeki yerleri nelerdir?

Cevap1. C, 2. B, 3. A, 4. D

1. Birincil tüketici (C)
2. İkincil tüketici (B)
3. Üçüncül tüketici (A)
4. Üretici (D)

D. Aşağıda verilen ekolojik terimleri şekilde verilen harfler ile eşleştiriniz.

Cevap1. C, 2. B, 3. , 4. D

1. Komünite (C)
2. Ekosistem (B)
3. Biyosfer (A)
4. Populasyon (D)

E. Aşağıdaki şekilde bir besin ağının yapısı gösterilmiştir.

Şeklin yanında verilen canlıları besin ağındaki harfler ile uygun şekilde eşleştiriniz.

Cevap1. A, 2. G, 3. E, 4. B, 5. C , 6. F, 7. D

1. Çim (A)
2. Kartal (G)
3. Kurbağa (E)
4. Çekirge (B)
5. Örümcek (C)
6. Yılan (F)
7. Peygamber devesi (D)

1. I. Bir damla sudaki aynı tür terliksi hayvanların
oluşturduğu topluluk
II. Bir meşe ormanındaki canlılar
III. Bir akarsuda bulunan göç hâlindeki somon balığı sürüsü
IV. Bir savandaki zebra sürüsü
Yukarıda belirtilen canlı gruplarından hangileri bir populasyondur?
A) I ve III B) II ve III C) II ve IV D) I, III ve IV E) I, II, III ve IV

Cevap: D

2. Ekosistemlerde madde ve enerji akışı;
I. İkincil tüketiciler,
II. Üçüncül tüketiciler,
III. Üreticiler,
IV. Birincil tüketiciler
arasındaki sıralama aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
A) II – III – IV – I
B) III – IV – I – II
C) I – III – II – IV
D) III – II – IV – I
E) II – III – I – IV

Cevap: B

3. Aşağıdakilerden hangisi türlerin neslinin doğrudan insanlara bağlı yok olma nedenlerinden değildir?
A) Ormanlık alanların azalması
B) Aşırı avlanma
C) Çeşitli gazların ozon tabakasına zarar vermesi
D) Suların radyoaktif maddeler ve ağır metallerle kirletilmesi
E) Tsunami gibi olaylarla kara ekosistemlerinin zarar görmesi

Cevap: E

4. Grafiklerde;
1. Üreticiler,
2. Birincil tüketiciler,
3. İkincil tüketiciler,
4. Üçüncül tüketiciler
canlıları gösterilmektedir.
Bu canlıların dokularındaki ağır metal birikimi hangi grafikte doğru gösterilmiştir?

Cevap: A

5. Işığın canlılar üzerindeki etkileriyle ilgili,
I. Hayvanlarda renklenmeyi etkiler.
II. Bitkilerin tamamı çiçeklenme için 12 saatten daha uzun aydınlanma periyoduna ihtiyaç duyar.
III. Yükseklerde yaşayan canlılar zararlı ışınlardan daha fazla etkilenir.
IV. Bütün ototrof canlılar inorganik bileşiklerden organik bileşik sentezleyebilmek için ışığa ihtiyaç duyar.
yargılarından hangileri yanlıştır?
A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

Cevap: D

6. I. Bitkilerin tutunma ortamıdır.
II. Bitkilerin inorganik bileşikleri aldıkları doğal yaşam ortamıdır.
III. Bazı omurgasız ve omurgalı hayvan türlerinin doğal yaşam ortamıdır.
Toprak ile ilgili yukarıda verilen ifadelerden hangileri doğrudur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

Cevap: E

7. Aşağıdakilerden hangisi sabit ısılı canlılardandır?
A) Yılan B) Kanguru C) Köpek balığı D) Timsah E) Semender

Cevap: B

8. Aşağıdaki canlılardan hangisi bir ekosistemin besin zincirinin ikinci trofik düzeyinde yer almaz?
A) Yaprak bitleri
B) Dağ keçisi
C) Zooplanktonlar
D) Çekirge
E) Yılan

Cevap: E

9. Aşağıdaki şekilde azot döngüsü gösterilmiştir.

Bu şekle göre, kemosentetik canlılar hangi basamaklarda görev yapar?
A) 1 ve 2 B) 3 ve 4 C) 4 ve 7 D) 5 ve 6 E) 4 ve 5

Cevap: D

10. I. Metan gazının artması
II. Atmosferde CO2 oranının artması
III. O2 oranının artması
IV. Su buharının artması
Yukarıda belirtilen durumlardan hangisinin gerçekleşmesi sera etkisinin artmasına neden olur?
A) I ve II B) I ve IV C) II ve III D) I, II ve IV E) I, II, III ve IV

Cevap: D

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.