10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Sayfa 107 Cevapları

10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Sayfa 107 Cevapları
10. Sınıf Berkay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 107 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru1. Arkadaşınız, atmosferin bir file uyguladığı kaldırma kuvvetinin küçük bir uçan balona etki eden kaldırma kuvvetinden daha büyük olduğunu söylüyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Neden balon uçarken fil uçmamaktadır?

Cevap: Çünkü balonun ağırlığı kaldırma kuvvetine kıyasla küçüktür. Bu nedenle balon uçmaktadır. Hâlbuki file etkiyen kaldırma kuvveti filin ağırlığından daha küçüktür. Bu nedenle fil kaldırma kuvvetinin etkisiyle uçmaz.

2. Bir araba birkaç kilometre sürüldükten sonra bir arabanın lastiklerindeki basınç neden biraz daha yüksektir?

Cevap: Çünkü araba belli mesafe gittiğinde tekerleklerdeki ısı miktarı artmıştır. Isınan moleküllerin hacmi artar ve tekerleklerin daha yüksek basınçlı olmasını sağlar.

3. Yandaki şekilde gösterilen su cenderesinde büyük piston küçük pistonun yaklaşık 50 katı büyük bir alana sahiptir. Güçlü adam büyük pistonu küçük piston üzerine kuvvet uygulayarak küçük piston üzerindeki 10 kg’lık bir yükü kaldırmak istiyor. Başarılı olacağını düşünüyor musunuz?

Cevap: Adam 500 kg’lık bir kütleyi kaldıracak büyüklükte bir kuvvet uygulamalıdır. Dolayısıyla adamın başarılı olacağı düşünülemez.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.