10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 151-152 Cevapları Pasifik Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 151-152 Cevapları Pasifik Yayınları
10. Sınıf Pasifik Yayınları Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 151, 152 Bölüm Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Bölüm Ölçme ve Değerlendirme Soruları ve Cevapları

A. Aşağıdaki soruların cevaplarını altlarındaki noktalı yerlere yazınız.

1. Çevre kirliliğinin önlenmesinde biyoloji ve diğer bilim dallarının nasıl bir katkısı olabilir? Örnek veriniz.
Cevap
: Biyoloji, kimya ve fizik gibi bilimlerinde yapılacak araştırmalarla çevre kirliliğinin düzeyi, kirliliği artıran faktörler ve çözüm yolları araştırılır (Öğrencilerden gelen farklı cevaplar ve örnekler değerlendirilir.).

2. İnsan nüfusundaki artışın güncel çevre sorunlarına yol açan en önemli faktörlerden biri olduğu düşünülmektedir. Çevre sorunlarının artmasında nüfus artışının nasıl bir etkisi vardır?
Cevap
: İnsan nüfusunun artışı, kaynakların hızla tüketilmesine, şehirleşme ve tarım alanlarının artması gibi nedenlerle canlıların yaşam alanlarının bozulmasına yol açar. Ayrıca çevreye verilen kirletici maddelerin miktarı artar. Orman alanlarının azalması, deniz ve okyanusların kirlenmesi, sera etkisi, asit yağmurları, nüfus artışından doğrudan ya da dolaylı olarak etkilenir (Öğrencilerden gelen farklı cevaplar değerlendirilir.).

3. Güncel çevre sorunları nelerdir? Günlük yaşamınızda en çok varlığını hissettiğiniz ve yaşamınızı etkilediğini düşündüğünüz çevre sorunu hangisidir?
Cevap
: Toprak, su, hava ve ses kirliliği, radyoaktif kirlilik, sera etkisi, erozyon, doğal hayat alanlarının tahribi, orman yangınları, küresel iklim değişikliği, güncel çevre sorunlarındandır (Sorunun ikinci bölümü ile ilgili öğrencilerden gelen farklı cevaplar değerlendirilir.).

4. Ekolojik ayak izinin küçültülmesi için hem birey olarak hem de devletler olarak alınması gereken tedbirler vardır. Bunlardan birey olarak ve devletler olarak alınması gereken tedbirlerden en önemli gördüklerinizi sıralayınız.

Birey olarak alınacak tedbirler: Ekolojik ayak izini küçültmek üzere kaynakları tasarruflu kullanmak, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, çevreyi kirletmemek, ağaç dikmek

Devletler olarak alınacak tedbirler: Orman ve diğer doğal yeşil alanların korunması için yasal düzenlemeler ve denetlemelerin yapılması fosil yakıtların kullanımının azaltılmasına yönelik tedbirler ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırımın teşvik edilmesi

B. Aşağıda, çeşitli kavramlar ve bu kavramlarla ilgili bağlantı ifadeleri yer almaktadır. Verilen kavram ve bağlantıları kullanarak defterinize bir kavram haritası çiziniz.

İnsan

  • neden olur. → hava kirliliği
  • neden olur. → toprak kirliliği
  • neden olur. → ses kirliliği
  • neden olur. → radyoaktif kirlilik
  • etkiler. → doğal yaşam alanları
  • sonucudur. → bireysel sorumluluk

bireysel sorumluluk

  • içerir. → bilinci
  • önlemek için önemlidir. → çevre sorunları

C. Aşağıda verilen “yapılandırılmış grid”deki numaralandırılmış kutucuklarda çeşitli faaliyetler verilmiştir. Kutucuk numaralarını kullanarak aşağıdaki soruların cevaplarını noktalı yerlere yazınız.

1. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ekolojik ayak izini artıran faaliyetlerdendir?
Cevap
: 1, 2, 3, 4, 6, 7, 10

2. Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri ekolojik ayak izini azaltmaya yönelik faaliyetlerdendir?
Cevap
: 5, 8, 9, 11,12

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.