10. Sınıf Biyoloji Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları

10. Sınıf Biyoloji Kitabı Sayfa 126 Cevapları Meb Yayınları
10. Sınıf Meb Yayınları Biyoloji Kitabı Sayfa 126 Sıra Sizde Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

SIRA SİZDE

Aşağıdaki soruların cevaplarını boş bırakılan alanlara yazınız.

Bilimsel adı Liguus fasciatus (Ligus fasiyatus) olan deniz minarelerinin hepsi aynı türe aittir. Yüzeysel bir bakışla bile tür içerisindeki çeşitlilik kolayca görülebilir.

Buna göre;

1. Bu varyasyonların ortaya çıkmasına neden olan faktörlerle ilgili araştırma yaparak sonuçlarını sınıf içerisinde tartışınız.
Cevap
: Deniz minarelerindeki varyasyonların nedeni, farklı yaşam alanlarına ve coğrafi bölgelere uyum sağlama ihtiyacıdır. Bu canlılar, yaşadıkları çevreye uyum sağlamak için farklı renk ve desenlere sahip olabilirler. Örneğin, sarı kumlu bir bölgede yaşayan bir deniz minaresi, bu ortamda daha iyi kamuflaj sağlayan sarı renkte olabilir. Bu varyasyonlar, doğal seçilimle şekillenir ve hayatta kalma avantajı sağlar.

2. Bu türdeki varyasyonların avantajları nelerdir? Açıklayınız (Örneğin sarı kumlar ve kayalık bölgelerde yaşayan bireyler açısından değerlendiriniz.).
Cevap: Deniz minarelerindeki varyasyonlar, yaşadıkları çevreye daha iyi uyum sağlama yeteneği sunar. Sarı kumlu bölgelerde yaşayanlar sarı renkte olabilir ve bu sayede avcılardan daha iyi saklanabilirler. Kayalık bölgelerde yaşayanlar ise kayalarla uyum sağlamak için daha farklı desenlere sahip olabilirler. Bu varyasyonlar, predatörlerden kaçınma ve avlanma başarısını artırabilir.

ETKİNLİK

Etkinliğin Adı: Tür içi varyasyonu açıklayan elektronik sunu
Etkinliğin Amacı: Tür içi varyasyonu görsel sunumla açıklamak.
Süre: 1 ders saati

Uygulama

• Sınıfta dörder kişilik çalışma grupları oluşturunuz.
• Çevrenizde bulunan kedi, köpek gibi sokak hayvanlarının fotoğraflarını çekiniz.
• Fotoğraflardaki aynı türe ait hayvanların farklılıklarını belirleyiniz.
• Çalışma grubunuzla tür içi varyasyonu gösteren bir sunu hazırlayınız.

Sonuçlandırma

1. Hazırladığınız sunuyu sınıf içinde arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap
: Sunuyu sınıf içinde paylaştık.

2. Tür içi varyasyonların canlıya sağladığı avantajlar nelerdir?
Cevap
: Tür içi varyasyonlar, canlıların farklı çevresel koşullara uyum sağlama yeteneği kazanmalarını sağlar. Bu uyum, yiyecek bulma, avlanma, predatörlerden kaçma ve çevresel değişikliklere uyum sağlama gibi avantajlar sunar.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.