10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 104 Fikir Çerçevesi Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Fikir Çerçevesi

Aşağıdaki ifadelerden hareketle insanın ne olduğunu sorgulayınız.

“İnsan küçük bir evrendir.” Demokritos
“Ben neyim? Düşünen bir şey.” Rene Descartes
İnsan sadece bir sazdır, doğanın en zayıfı fakat düşünen bir sazdır.” Pascal
“Ben, kendim ve koşullarımdan ibarettir.” Jose Ortega y Gasset (Hose Ortegu Gase)

Cevap: Bu ifadeler, insanın doğası ve özünü farklı perspektiflerden ele alıyor. Demokritos, insanın evrenin küçük bir yansıması olduğunu vurguluyor. Descartes, insanın düşünce yetisini vurgulayarak insanı “düşünen bir şey” olarak tanımlıyor. Pascal, insanın doğadaki en zayıf varlık olabileceğini, ancak düşünme yetisi ile ayrıştığını ifade ediyor. Jose Ortega y Gasset ise insanı kendi benliği ve çevresiyle birlikte düşünüyor, insanı karmaşık bir ilişki ağı olarak görüyor. Bu ifadeler, insanın doğasını ve özünü anlama çabasının farklı yönlerini yansıtıyor.

Günlük Hayatla Bağ Kurma

Sizi siz yapan şeyin/şeylerin ne olduğunu ve bu özelliklerinizin yaşamınızı nasıl etkilediğini arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap
: Sizi siz yapan şeylerin kişilik, deneyimler, inançlar ve değerler gibi faktörler olduğunu düşünüyorum. Bu özellikler yaşamımızı etkiler çünkü kişiliğimiz ve değerlerimiz doğru kararlar almamıza, ilişkilerimizi şekillendirmemize ve hayatımızın amacını belirlememize yardımcı olur.

Gelecek Konuya Hazırlık

Siyaset sözcüğünün kökenini araştırınız ve anlamı ile ilişkilendirerek düşününüz.
Cevap: “Siyaset” kelimesi Yunanca “politikos” kelimesinden türetilmiştir ve “şehirle ilgili” veya “toplumla ilgili” anlamına gelir. Siyaset, toplumun yönetimini ve organizasyonunu düzenleyen, kararlar alınmasını ve kaynakların dağıtılmasını inceleyen bir alandır. Bu nedenle siyaset, toplumun yaşamını büyük ölçüde etkileyen bir kavramdır.

1
0
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.