10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları

10. Sınıf Felsefe Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları Bilim ve Kültür Yayınları
10. Sınıf Bilim ve Kültür Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 134 Düşünelim ve Fikir Çerçevesi Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Düşünelim

• Bir metni doğru bir şekilde anladığınızı nasıl bilirsiniz? Tartışınız.
Cevap: Bir metni doğru anladığınızı, metindeki ana fikirleri ve temel mesajları kavradığınızda, yazarın ifade etmek istediği düşünceyi anladığınızda ve metinde geçen anahtar kavramları doğru bir şekilde yorumladığınızda bilebilirsiniz.

• Bir metni değerlendirirken yazıldığı dönemin, yazarın ne niyetle yazdığının, kullandığı kavramların bilinmesinin önemi nedir? Buradan hareketle bir metnin zaman içinde veya okuyanlar tarafından neden farklı anlaşıldığını tartışınız.
Cevap
: Bir metni değerlendirirken yazıldığı dönemin, yazarın niyetinin ve kullandığı kavramların bilinmesi önemlidir çünkü metinler, bağlamıyla birlikte anlaşılmalıdır. Dönemin sosyal, kültürel ve tarihsel bağlamı, metnin içeriğini etkileyebilir. Yazarın niyeti, metni yazarken hangi amaçları güttüğünü ve hangi mesajı iletmeye çalıştığını belirler. Kullandığı kavramlar ise farklı dönemlerde veya kültürlerde farklı anlamlar taşıyabilir. Bu nedenle, metinler zaman içinde veya farklı okuyanlar tarafından farklı anlaşılabilir, çünkü bağlam, niyet ve kavramların yorumu değişebilir.

Fikir Çerçevesi

Sayfa 133’te yer alan Kant Ahlakı adlı metnin analizini ve değerlendirmesini şu sorular yoluyla yapınız.

• Metinde hangi felsefi kavramlar geçmektedir?
Cevap
: “Kant Ahlakı” adlı metinde geçen felsefi kavramlar arasında ahlaki özerklik, ahlaki kategorik imperatif, ahlaki eylem, irade, ahlaki değerlerin evrenselliği gibi kavramlar bulunmaktadır.

• Metinde hangi felsefi problem veya problemler ele alınmaktadır?
Cevap
: Metinde, ahlaki özerklik, ahlaki eylemin evrenselliği ve ahlaki değerlerin temeli gibi felsefi problemler ele alınmaktadır.

• Felsefi probleme veya problemlere filozofun bakış açısı nasıldır?
Cevap
: Kant’ın bakış açısı, ahlaki eylemin evrensel ilkeler üzerine inşa edilmesi gerektiği ve ahlaki özerkliğin bireyin ahlaki eylemlerini belirlemesinde merkezi bir rol oynadığı yönündedir. Kant, ahlaki değerlerin evrensel ve nesnel olduğunu savunur ve ahlaki eylemlerin ardında mutlak bir zorunluluğun bulunduğunu ileri sürer.

• Kullanılan kavramlar ve savunulan görüşler, güncel sorunların anlaşılması ve çözümlenmesi için nasıl bir katkı sunabilir?
Cevap
: Kant’ın kullanılan kavramlar ve savunulan görüşler, güncel ahlaki sorunların anlaşılmasına ve çözümlenmesine katkı sunabilir. Kant’ın ahlaki özerklik ilkesi, etik kararlar alırken evrensel ilkelerin kullanılmasını teşvik eder, bu da güncel ahlaki sorunlara yaklaşırken daha tutarlı ve adil bir perspektif sunabilir.

1
49
1
49
48
10
50
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.