10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 158-161 Cevapları

10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 158-161 Cevapları
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 158, 159, 160, 161 4. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

4. ÜNİTE ÖLÇME ve DEĞERLENDİRME CEVAPLARI

A) Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcükleri yazınız.
Boşluk Doldurma: 1. Bilgi, Değer, 2. Metin Analizi, 3. Kavramlar, Problemler, 4. Alternatif

B) Aşağıda Romen rakamlarıyla sol sütunda verilen durumlarla sağ sütunda harf ile verilen değerlere ilişkin ifadeleri eşleştirerek parantez içine doğru harfi yazınız.
Eşleştirme: I-a, II-e, III-b, IV-ç, V-d

C- Aşağıda verilen açık uçlu soruların cevaplarını ilgili alanlara yazınız.

6. Felsefi denemede bulunması gereken özellikler nelerdir?

  • Felsefi denemeler, sorgulayıcı, tutarlı ve sistemli bir yol izleyerek ileri sürülen görüşler mantıksal olarak desteklenir.
  • Felsefi denemeler edebi denemeler karıştırılmaması gerekir. Çünkü felsefi denemelerde kavramlar farklı anlamlarda kullanılabilir. Ancak bu kavramlar metin içinde açıklanarak mantıksal açıdan ispatı kolaylaşır. Edebi yazılarda ise yazar kelimelerin mecaz anlamlarını kullanabilir ve bunları açıklamak zorunda değildir.
  • Felsefi denemelerde öncelikle ele alınan konun ana problemi açıklanır, bu probleme yönelik çözüm önerileri verilir ve denemenin ne amaçla yazıldığı belirtilir.
  • Denemenin amacı açıklandıktan sonra ana problemin analizi yapılır ve kavramların mantıksal temellendirmelerine yer verilir.
  • Anlatılmak isteten probleme dair daha önce ileri sürülen görüşlerin güçlü ve zayıf yönleri de iyice değerlendirilir.
  • Felsefi denemelerde sonuç bölümünün olması şart değildir. Problemin analizi ve eleştirel değerlendirme yapılarak yaz bitirilebilir.

7. Felsefi bir metni analiz etmenin amacı nedir?

Felsefi metin analizin temel amacı metni doğru anlamak ve doğru yorumlamaktır. Bazı metinler genellikle yazardan bağımsız bir şekilde okuyucunun kendi bakış açısıyla anlamlandırdığı metinler olabilir. Bu durumda yazarın anlatmak istediğini değil farklı bir şekilde anlamakta mümkün olabilir. Felsefi metinler bütüncül bir yapıya sahiptir ve metnin tamamı okunmadan metni oluşturan öğeler sağlıklı bir şekilde değerlendirilemez. Metin içinde birden fazla fikir olabilir ancak aslında tek bir iddiayı ortaya koyulmak istenmiştir. Diğer tüm fikirler bu iddiayı desteklemek için vardır. Ayrıca filozofun yaşadığı dönemin koşulları ve yaşadığı yerinde analizinin yapılması gerekir. Bu şekilde daha detaylı analizler bağlam analizi olarak değerlendirilir.

8. Felsefi metni diğer metinlerden ayıran özellikler nelerdir?

  • Şiir, hikâye ve roman gibi yazılar edebi yazılardır ve bu yazılar daha çok sanatsal bir eser olarak anılmaktadır. Felsefi yazılar ise daha çok bir düşüncenin sorgulanması veya bir problemin çözülmesine yönelik çeşitli argümanlarla desteklenen metinlerdir. Edebi metinlerde yazar kelimelerin mecaz anlamlarını ve diğer anlatım şekillerini kullanarak yazısını süsleyebilir.
  • Ancak felsefi metinlerde ana probleme yönelik mantıksal dayanaklar ve konu hakkında farklı görüşlerin de yer aldığı açıklamalar yer verilir. Felsefi metinde kullanılan kelimeler tam olarak neyi ifade ediyorsa o anlamıyla kullanılır. Eğer kavramların mecaz anlamları kullanılacaksa bu kelimelerin asıl anlamları metin içinde açıklanmaktadır.
  • Felsefi metinler işlediği konuyu veya incelediği problemi tüm yönleriyle açıklamaya ve onu desteklemek için farklı argümanlara ihtiyaç duyar. Ancak diğer metinlerde böyle bir mecburiyet yoktur.
  • Ayrıca felsefi metinlerin sonunda problemin çözümü şart değildir. Sadece problemin analizi yapılarak ve eleştirel bir şekilde bitirilebilir.
  • Felsefi metinler birçok kurucu ögeden oluşur. Bunlar; problem, gerekçe, açıklama, iddia, karşı iddia ve eleştirilerdir. Bu ögelerin kendi aralarında da tutarlı olması gerekir.

9. Felsefi bir yaklaşımla düşüncelerini yazmayla felsefi problem hakkında yazma arasında fark var mıdır? Açıklayınız.

 Felsefi bir problem hakkında yazı yazmak için geçmişte bu probleme dair öne sürülen fikirlerin bilinmesi ve bu fikirlere karşı argümanların geliştirilmesi gerekir. Ayrıca geliştirilen bu karşı argümanlar belli delillerle ispatlanmak ve desteklenmek zorundadır. Felsefi bir problemin tüm detayları en ince ayrıntısına kadar düşünülüp tartışılması ve yeni cevapların akıl ve mantığa uygun olması da önemlidir. Tüm bunlarla birlikte felsefi bir problem hakkındaki tüm yazıların kendi içinde tutarlı ve yazıda kullanılan kavramların açık ve net olası da gerekmektedir. Ancak bu şekilde herkes tarafından kabul edilecek yeni çözüm önerileri ortaya çıkar.

10. Bu parça felsefenin hangi konu alanıyla ilgilidir?

Varlık felsefesi ile ilgilidir.

11. Bu parçanın ana fikri nedir?

 İnsanın varoluşunun temelleri nelerdir?

12. Ibanez’in “Felsefe Öyküleri” kitabından alınan bu parçanın ana fikri nedir?

İNSAN ÖNCE DOĞAR SONRA ŞEKİLLENİR VARLIĞININ BİR ANLAMI OLUR DER.

13. Bu parçadaki halatçının durumundan hareketle yaşamla ilgili hangi felsefi soru ve sonuçlar çıkarılabilir?

 İNSANIN YAŞAMININ AMACI NEDİR VE İNSANIN YAŞAMINI DEĞERLİ KILAN DEĞERLERİ NELERDİR

14. Halatçı ve soylunun bakış açıları arasındaki farklılığın sebebi nedir?

Yaşam farkıdır. Çünkü ikisinin de yaşamları ve hayat karşısındaki tecrübeleri farklıdır.

15. Bu parça felsefenin hangi alanlarıyla ilgilidir?

Varlık felsefesi ile Bilgi yani epistemolojik düşünce ile ilgilidir. 

D) Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruları okuyunuz ve doğru seçeneği işaretleyiniz.

Çoktan Seçmeli: 1B. B,17. D, 18. D, 19. C, 20. A, 21. C

7
2
2
2
2
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum