10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 83 Cevapları

10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 83 Cevapları
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 83 Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Algı yanılmaları, bilginin doğruluğu için şüphe oluşturur mu? Açıklayınız.
Cevap
: Algı yanılmalarının doğru bilgiye ulaşmada şüphe oluşturacağı çeşitli filozoflar tarafından dile getirilmiştir. Örnek olarak Rasyonalist akımın savunucuları, duyu organları ile elde edilen bilginin tamamen geçersiz olduğunu, dışarıdan gelen (a posteriori) bilginin tamamen şüpheli olduğunu savunur. Buna verilmiş en iyi örneklerden bir tanesi gözlerimizin bize çoğu zaman yalan söylemesidir. Berrak bir su birikintisinin içerisine düz bir çubuğun yarısını soktuğumuzda, suyun altında kalan kısım yamulacaktır. Gözlerimiz, bize sopanın kırık ya da yamuk olduğu bilgisini iletecektir. Oysa ki gerçekte sopa düzdür ve dışarıdan gelen bu bilgi, bize bir doğru bir bilgi vermediği gibi “yanlış bir bilgi” vermiş olacaktır.

2. Doğru bilgiye nasıl ulaşılabilir?
Cevap
: Gerçeğe uygun olan ve kanıtlanabilir bilgilere doğru bilgi denir. Kişi bir araştırma yapıyorsa, bir hipotezi kanıtlamaya çalışıyorsa, ya da yalnızca bir husus hakkındaki gerçeği öğrenmek istiyorsa doğruyu, doğru olanı bulup çıkarmaya gayret etmelidir. Doğru bilgiye ulaşmak için izlenebilecek çeşitli yöntemler mevcuttur. Kişinin birincil ve ikincil kaynaklardan olabildiğince fazlasına ulaşmaya gayret etmesi gerekir. İnternet, kitap, dergi, ansiklopedi, röportaj, biyografi gibi kaynaklar temel alınabilse de kişi eleştirel yanını kaybetmemeli, bulduğu bilgileri muhakkak başka kaynaklar ile karşılaştırmalıdır. Yani her duyduğuna inanmamalıdır. Böylece kişi doğru bilgiye ulaşabilir.

4
6
130
2
3
131
5
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.