10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 87 Cevapları

10. Sınıf Meb Felsefe Sayfa 87 Cevapları
10. Sınıf Meb Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 87 Uygulama Soruları ve Cevaplarına yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Uygulama

Aşağıdaki durumları gerçekleştirirken kullandığınız bilgileri düşününüz. Bu bilgileri doğrulamak için hangi ölçütlerin kullanılması gerektiğini nedenleriyle beraber boş bırakılan yerlere yazınız.

Meslek seçerken

Meslek seçerken başvurulan bilgi türleri kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Meslek seçerken duygusal bir yaklaşım gösteren kişiler sezgisel bilgi türünü kullanabilir. Ancak meslek seçimine daha çok ekonomik yaklaşan kişiler, gündelik bilgi türünden yararlanırlar. Sezgisel bilgi türünün duygusal anlamda kullanıldığının doğrulaması; kişinin sezgisel olarak bu mesleği yapabileceğini bilmesidir. Ancak ekonomik açıdan yaklaşanlar, paranın nasıl bir güce sahip olduğunu gündelik bilgi aracılığı ile bilirler.

  • Bu mesleğin bize uygun olup olmadığını
  • Bizim bu mesleği yapmaktan hoşlanıp hoşlanmadığımızı
  • Bu mesleğin maddi ve manevi bize neler kazandırabileceğini düşünürüz.

Teknolojik bir alet satın alırken

Teknolojik bir alet satın alırken kullanılan bilgi türü, felsefe içerisinde de kategorize edilmiş üzere “teknik bilgi” türüdür. Teknik bilgiler, varlığı somut olarak gösterilebilen nesnelerin bilgisidir. Bir nesnenin ya da aletin nasıl çalıştığı veya çalıştırılacağı üzere bilinen tüm bilgiler teknik bilgi alanına girer. Dolayısıyla alet satın alırken teknik bilgi olmaksızın doğru seçimi yapmak zor olacaktır.

  • Aletin maliyetinin bize ne kadar uygun olduğuna
  • Aletin işlevselliğine
  • Aletin bizim için ihtiyaç mı zorunluluk mu olduğuna bakarız.

Bir arkadaş seçerken

Bir arkadaş seçerken kullanılan bilgi türleri yine kişiden kişiye göre farklılık göstermekle birlikte genel olarak sezgiseldir. Ancak dinsel bilgi türünün dogmatik ve inanca dayalı yapısına da benzerlik gösterebilir. Arkadaş seçiminde bizim için en iyisi olduğuna “inandığımız” kişiye yakınlık gösteririz. Bu inancımızı etkileyen çeşitli davranışlar da elbette vardır. Ancak seçim yaparken karşıdaki kişinin kesinlikle “iyi” olduğunu kanıtlamamız mümkün değildir.

  • Bize zararı dokunup dokunmayacağına
  • Onunla yapacağımız paylaşıma
  • Bize kattıklarına bakarız.

16
0
8
1
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.