10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 38 Cevapları Öğün Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 38 Cevapları Öğün Yayınları
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 38 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1. Zekâ ve kendine güven duygusu başarının elde edilmesinde ne kadar önemlidir? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

Cevap: Kendine güvenin gelişimini etkileyen pek çok etken olmakla birlikte, özellikle çocukluk döneminin ilk yıllarında ana-baba tutumları insanın kendisi hakkındaki duygularının oluşumunda son derece önemlidir. Ana-babadan biri ya da her ikisi, aşırı derecede eleştirel ve yüksek beklentili ise ya da aşırı korumacı ve bağımsızlığı engelleyiciyse, çocuklar kendilerinin yeteneksiz, yetersiz ve değersiz olduğuna inanabilir. Başarılı insanların ortak özellikleri vardır. Bu özelliklerin başında zeka ve kendine güven duygusu gelmektedir. Çünkü insanlar maddi durumları olmasa da zekaları ve kendilerine güvenleri sayesinde kendi fırsatlarını kendileri yaratırlar. Böylece de başarılı olurlar.

2. Bireysel ve toplumsal değerleri konu edinen Dede Korkut Hikâyelerinden bildiklerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Dede Korkut’un 12 Hikayesi

1. Dirse Han Oğlu Boğaç Han
2. Salur Kazan’ın Evi Yağmalanması
3. Kam Büre Bey Oğlu Bamsı Beyrek
4. Kazan Bey Oğlu Uruz’un Tutsak Olması
5. Duha Koca Oğlu Deli Dumrul
6. Kanlı Koca Oğlu Kanturalı
7. Kazılık Koca Oğlu Yegenek
8. Basat’ın Tepegöz’ü Öldürmesi
9. Begin Oğlu Emren
10. Uşun Koca Oğlu Segrek
11. Salur Kazanın Tutsak Olup Oğlu Uruz’un Çıkarması
12. İç Oğuz’a Taş Oğuz Asi Olup Beyrek Öldüğü

Dede Korkut’un bu hikayelerinde farklı Oğuz boylarının yaşantıları vardır. Bu yaşantılarda hep bir mücadele anlatılmaktadır. Bu mücadeleler 3 ana başlık altında toplanabilir. Birincisi Oğuzların, bir olup, beraber olup, kafir illerine yaptıkları seferler ve onlar ile mücadeleri anlatılır. Bu hikayelerde kiliseler fethedilir, keşişler öldürülür ve içinde ezan okutulur. İkincisinde ise Oğuzların kendi aralarındaki iç çekişmeler anlatılır. Bunlar Baba-oğul veya boylar arasındaki çekişmelerdir. Üçüncüsünde ise kendi içlerindeki kahramanlıklar anlatılır. ”Mesela Basat’ın Tepegözü Öldürmesi” hikayesinde Basat’ın tüm halkın başına bela olan Tepegöz isimli canavarı öldürmesi ve bu kahramanlığının neticesinde Dede Korkut’un Basat’a, Basat ismini vermesi anlatılır.

3. Türk tarihinde kahramanlığıyla ön plana çıkan kişilerden bildiklerinizi sınıfta arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Battal Gazi, Alp Er Tunga, Mete Han, Alparslan, Gazneli Mahmut, Fatih Sultan Mehmet, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman.

0
60
1
0
0
1
24
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.