10. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 98 Cevapları

10. Sınıf Öğün Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 98 Cevapları
10. Sınıf Öğün Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Sayfa 98 Hazırlık Çalışmaları Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Dîvânu Lugâti’t-Türk’ü diğer Geçiş Dönemi eserlerinden ayıran özellikler sizce nelerdir? Düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap: Türk edebiyatının en önemli eserlerinden biridir. Onu diğer geçiş dönemi eserlerindne ayıran özellikleri şöyledir:

Dîvânu Lugâti’t-Türk Türkçenin ilk sözlüğü ve ilk dil bilgisi kitabıdır.
Eser, Türkçenin gücünü göstermek ve Araplara Türkçe öğretmek amacıyla yazılmıştır.
Türk edebiyatının yazıya geçirilen ilk örnekleri (koşuk, sagu, sav…) bu eserdedir.
Eser tam anlamıyla bir sözlüktür, 7500 sözcüğün  anlamları bulunmaktadır.
Kaşgarlı Mahmut, bu eseri yazmak için dünyanın dört bir yanındaki Türk toplulukları gezmiştir.
Ali Emiri tarafından tesadüfen bulunmuş ve üzerinde birçok çalışma yapılmıştır.
Eserde ayrıca Türk kültürüne ve tarihine ait bilgiler de bulunmaktadır

2. Türklerin İslamiyet’i kabul etmesiyle çeşitli medeniyetlerle kültür alışverişi olmuş, İslam dininin esasları öğrenilmiş ve dilimize yeni kelimeler girmiştir. Bu durum, Türklerde nasıl bir değişim sürecinin başladığını gösterir? Düşüncelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.

Cevap İslamiyet’in kabulü Türklerin hayatında köklü değişiklikler yapmıştır. Sosyal ve kültürel yaşamları etkilenmiş, sosyal hayatta medyana gelen değişimler edebiyatımızı da çok fazla etkilemiştir.

3. Eski Türklerdeki toplumsal ve kültürel değerlerle içinde yaşadığımız toplumun toplumsal ve kültürel değerleri benzerlik gösteriyor mu? Sınıf ortamında tartışınız.

Cevap: Evet bazı bakımlardan benzerlik gösteriyor. Örneğin hoşgörü, ahlak, misafirperverlik, aile; millet ve devlet sevgisi vb değerler…

Kaynak:Eğitim Sistem

1
0
1
0
0
0
4
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.