10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 15 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 15 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 15 Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Aşağıdaki şemayı inceleyerek soruyu cevaplayınız.

İnsanın düşünebilmesi neleri ortaya koymasını sağlamıştır? Tespitlerinizi aşağıya sıralayınız.

Cevap: Özgür ve düşünen insanların olduğu bir ortamda birey daha rahat iletişimde bulunur, düşüncelerini ifade eder, daha doğrusu kendi olur. Kendini daha rahat ifade edebilen insan da gelişme imkanı bulmuş olur. Çünkü özgür insan kendisiyle barışık, doyumlu ve mutlu olma şansı fazla olandır. doyumlu ve mutlu bir çevrede yaşamak her birey için aslında en doğal haktır. Düşünerek üretiriz, ürettikçe gelişiriz, geliştikçe de hem dünyayı kavramamız hem de Dünyadan alacağımız mutluluk artmış olacaktır.

Öğrencilerimiz, hızla değişen bu dünyada yalnız kendi kültür çevreleri ile değil, medya ve sanal evrenle, küreselleşen dünya ile çevrelenmiş bulunmaktadırlar.
 
Öğrencilerimiz, çizgi filmlerin, elektronik oyuncakların, bilgisayar oyunlarının, televizyonun kısaca görsel dünyanın çekiciliği tarafından kuşatılmıştır. Bu kuşatmaya sınır koymak, yasaklamak da sorunu çözmez. Hatta ilgiyi daha da artırır.
İnsan dünya ile ilişkisini birtakım düşünme becerileri ile kurar.
Bu beceriler:
  • Bilgi edinimi
  • Anlama
  • Uygulama
  • Analiz edebilme
  • Sentez yapabilme
  • Değerlendirme
  • Birden farklı bakış açısını aynı anda değerlendirebilme
  • Düşünme üzerine düşünme

Aşağıdaki paragrafı okuduktan sonra altta verilen soruları cevaplayınız.

Söylediklerinize dikkat edin, düşüncelere dönüşür. Düşüncelerinize dikkat edin, duygularınıza dönüşür. Duygularınıza dikkat edin, davranışlarınıza dönüşür. Davranışlarınıza dikkat edin, alışkanlıklarınıza dönüşür. Alışkanlıklarınıza dikkat edin, değerlerinize dönüşür. Değerlerinize dikkat edin, karakterinize dönüşür. Karakterinize dikkat edin, kaderinize dönüşür.

 1. Bu ifadelerde bir bütün olarak ne anlatılmak istenmektedir?

Karakterin özünde düşünme ve sonrasında yaptığımız bilinçli eylemlerin geldiği aşama aşama bir bütün halinde ele alınmaktadır.

2. Düşünmek neden önemli ve gereklidir? Örnekle açıklayınız.

Düşünmek; bir sonuca varmak amacıyla bilgileri incelemek, karşılaştırmak ve aradaki ilgilerden yararlanarak düşünce üretmek, zihinsel yetiler oluşturmak; zihniyle arayıp bulmak gibi anlamlarda kullanılan bir ifadedir.

“Ağaca tırmanan pembe bir fil düşünün.” dendiği zaman zihin, bu sözcüklerin bellekte çağrıştırdığı imgeleri peş peşe dizer ve bir canlandırma oluşturur. Filin yavru mu yoksa yetişkin mi olduğu, renginin pembe oluşunun mümkün olup olmayacağı ya da bir filin ağaca tırmanıp tırmanamayacağı düşüncesi kişilerin kendi yaşam tecrübelerine bağlı olarak ve hayal dünyalarına binaen değişebilecektir. Düşünme ile ulaşılan şey, kişilerin belleklerindekini çağırarak akıllarında kendilerine göre oluşturdukları canlandırma ve bu canlandırmanın bütünlüğü içinde durumu anlama çalışmasıdır. Bu canlandırmalar, bellekte bir filin yerine geçen sembollerin zihinsel bir dizge hâline getirilmesiyle olur. Semboller arası ilişkilerin doğru bir şekilde kurulmasıyla anlamlandırma yapılır ve düşünme içerikleri bilgi hâline gelir. 

Kaynak:Eğitim Sistem

207
15
88
7
34
13
59
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.