10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 21 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 21 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Ders Kitabı Sayfa 21 Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Bu kavramlar hakkında neler biliyorum

Sorgulayıcı olma, Sorgulamak insanın özü, felsefenin de çıkış kaynağıdır. İnsan merak eder, bilmek ve anlamak ister. İnsan aklı sınır tanımaz, hep ihtimalleri değerlendirmek, algılayabildiğinin ötesini görmek ister. İnsan kendini bilmek ister.
Refleksif düşünce ya da refleksivite, kendini gözlem ve analiz konusu olarak alan öznenin tutumudur. Refleksivite, kendi hakkında, kendi üzerine düşünen, kendisini bir obje gibi ele alıp bakabilen bir öznenin durumunu ifade etmektedir.
Tutarlılık, Tutarlılık bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
Evrensellik, Evrensellik, anlayış düzleminde, hem bilgi hem de siyasal alanlarda genel geçer ilkelerin var olduğunu öne süren ve bu ilkelerin her yerde mutlak geçerliliğini savunan bir anlayış biçimidir.
Yığılımlı ilerleme, Felsefenin özelliklerinden biri, onun kümülatif (yığılımlı) olmasıdır. Felsefe öznel bir etkinlik olduğu ve her insan özgün bir varlık olduğu için felsefi sorgulama yapan herkes, aynı sorulara farklı yanıtlar verecektir. Bu da bir bilgi yığılımına neden olur.
Sistemli olma,  Bilim sistemli, felsefe yığılımlı (=kümülatif) ilerler. Ancak her filozofun argümanının kendi içinde sitemli olması gerekir. Yoksa çok fazla boşluğu, hatalı noktası olduğu için rasyonel olma özelliğini kaybeder.

Sistemlilik tutarlılıktan ayrı incelenemez. Sistemli olmak için konu tüm açılardan detaylarıyla birlikte ele alınmalı, önermeler kurulmalı, eldeki tüm verilerle uygun bir argüman inşa edilmelidir. Ayrıca önermelerin öncüller ile tutarlı, yani uyum içinde olması gerekir.
Logos, Logos, Yunanca'da duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür.

1. Sizce felsefeyi felsefe yapan temel nitelikler nelerdir?

Sorgulama: Felsefi düşüncenin en önemli ve ayırt edici özelliği sorgulayıcı olmasıdır. 
Merak etme: Merak, insanı yeni arayışlara sürükleyen zihin durumudur. 
Şüphe duyma: Felsefi şüphe, yeni sorulara kapı açar ve dünyaya farklı bir bakış geliştirmeye olanak sağlar. 
Hayret etme: Felsefede hayret etme, şaşırma anlamından çok daha fazlasını ifade eder. 
Yığılımlı ilerleme: Filozoflar, felsefenin ilk ortaya çıktığı çağdan bu yana benzer sorulara farklı yanıtlar vermiştir. 
Eleştirel olma: Eleştirel olma, herhangi bir düşünceyi ya da görüşü ele alırken onu olduğu gibi kabul etmek yerine akıl süzgecinden geçirmektir. 
Refleksif olma: Düşünce, herhangi bir nesneye veya duruma yönelik olabilirken düşüncenin kendine (kendini konu edinmesi) veya başka bir düşünceye yönelmesi refleksiyondur. 
Rasyonel olma: Rasyonel olma, akılcı veya akılsal olma anlamına gelir. 
Sistemli olma: Felsefi düşünce, düzenli olan tutarlı bir yapıya sahiptir. 
Tutarlı olma: Felsefi düşüncede tutarlılık, düşünce basamaklarının birbirine zıt düşünceler içererek birbiriyle çelişmemesi yani uygun olması anlamındadır. 
Evrensel olma: Felsefi sorunların bulunduğu çağı aşması ve herkes için geçerli olması durumudur. 

2. “Filozofça bir tavır” neyi ifade etmektedir?

Felsefe okumakla huyunuzun daha soylu olacağını ya da halkın ‘’Filozofça tavır’’ dediği o çok aranan tavrı kazanacağınızı da beklemeyiniz; diş ağrısına katlanmada, yaşamın güçlüklerine göğüs germede herhangi bir kimseden farkınız olmayacaktır. Filozof da herkes gibi ayakkabı bağı koptuğunda ya da treni kaçırdığında küfretmekten kendini alamaz; bir çiviye bastığında ya da dilini dişlediğinde herkes gibi o da ne duyduğu acıyı ne de kızgınlığını gizleyecektir.

3. Bildiklerinden emin olmak ile bildiklerinin yanlış olabileceğini düşünerek davranmak arasında ne fark vardır?

Cevap: Kimi insanlar vardır, neyi bilip bilmediklerini bilirler, kendilerini öyle değerlendirirler. Kimisi de vardır ki cehaletin erdem sayıldığı şu günlerde, hayata at gözlüğü ile bakan, dünyada tek bir doğru olduğunu düşünen, kendi görüşü haricinde hiçbir görüşe, fikre saygı duymayan insanlardır. Bildiğinden emin olan insan yanılmaya mahkumdur.

4. Felsefe ne değildir? sorusuna bir yanıt veriniz.

Hayatımıza çok yanlış sızmış bir kavramdır felsefe. Çok konuşana felsefe yapma deriz, iki süslü söze hayat felsefem deriz ve daha niceleri. Felsefe uzun ve karmaşık cümleler kurmak ya da kimsenin anlamayacağı afili sözler söylemek değildir. Belki felsefe yapan herkesi anlayamayız ama filozof bir gün biri tarafından anlaşılmayı bekleyen kişidir.

Felsefe Sosyal Bilimlerin bir dalı değildir; Felsefe ne değildir sorusuna cevap verirken şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki, felsefe sosyal bilimlerin bir dalı değildir. Hatta felsefe bir bilim değildir. Felsefe ve bilim arasında büyük farklılıklar vardır. Her ne kadar var olan tüm bilimlerin babası olarak felsefe görülsede felsefe ile bilim ayrı alanlara sahip bilgi dallarıdır. Felsefe bir bilim değil, bilgi türüdür.

Felsefe Paranormal olayların inceleme alanı değildir : Felsefe, tarih boyunca akıl ve mantık ilkelerine dayanan ve sistemli bilgiler üreten bir alan olmuştur. Dolayısı ile akla ve mantığa uymayan alanlar felsefenin ne konusu nede tanımı içerisinde yer alır. Felsefe ufolarla, cinlerle, meditasyonlarla ilgilenmez. Filozoflar büyücü veya uzaylı değildir.

Felsefe ve Din aynı şey değildir : Felsefenin birçok alt disiplini vardır. Din, felsefenin alt disiplinlerinden biridir. Fakat bu, felsefenin bir din olduğu anlamına gelmez.

Kaynak:Eğitim Sistem

6
7
3
5
5
10
44
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.