10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 26 Cevapları

10. Sınıf Semih Ofset Felsefe Sayfa 26 Cevapları
10. Sınıf Semih Ofset Yayınları Felsefe Sayfa 26 Sorularını ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Eski Yunan filozofu Herakleitos’a ait metni inceleyerek soruları cevaplayınız.
“Birçok insanın başlarından bir sürü olay geçer ama bu olayları bir türlü anlayamazlar, sanki anlamış gibi gezerler. İnsanlara logosa uymak gerektiğini söyledim ama onlar beni anlamadılar. Çünkü onlar benim sesime kulak vermediler. Onlar uykuda yaşayanlar gibidir. Evrendeki yasaya, ortak olana uyun dedim. Onlar bana uymadılar. Sanki her birinin özel görüşü varmış gibidirler. ” (Herakleitos 17. Fragman)

1. Herakleitos’un kaygısı kişisel bir çıkarla ilgili midir? Niçin?
Cevap: Hayır, insanların genelinde görülen bir sorun üzerinde durmaktadır. İnsanların evrendeki yasaya, ortak olana uymak yerine bu yasaları anlamadıkları halde anlamış gibi gezmelerinden yakınmaktadır.

2. Filozof olsaydınız temel kaygınız ne olurdu? Düşüncenizi aşağıya kısaca yazınız.
Cevap: Benim temel kaygım varlık olarak yaşam amacımı belirleme ve gelecek kaygısı olurdu. Nasıl bir Dünya’da nasıl bir yaşam içinde sürüp gidecek bir eylemler bütünüm olacağını merak ederdim.

Aşağıda felsefi düşünceye ilişkin açıklamalar ve felsefi düşüncenin özellikleri verilmiştir. Açıklamalar ile özellikleri doğru biçimde eşleştiriniz.

“Eleştirel ve sorgulayıcı olma, merak etme, şüphe duyma, refleksif olma, birikimli olma, rasyonel olma, sistemli olma, tutarlı olma, evrensel olma”

  • Kadim bir geçmişe sahip felsefi düşünce bir etkinlik olarak Eski Yunan’da doğmuştur. Fakat felsefenin doğması ve gelişmesinde Mısır, Mezopotamya, Çin, Hint gibi köklü uygarlıkların etkisi olmuştur. (Evrensel olma)
  • İlk Yunan filozofu olarak Thales kabul edilmektedir. Thales kendinden önceki mitolojik evren tasavvurlarıyla yetinmemiş, varlığın özünün ne olduğunu bilmek istemiştir. (Eleştirel ve sorgulayıcı olma)
  • Varlığın özünün ne olduğunu araştıran Milet felsefecileri mitolojik açıklamalar yerine akla uygun sonuçlara ulaşmaya çalışmıştır. (Rasyonel olma)
  • Anaksimenes (Enaksimenes), Thales ‘in sorduğu sorunun yanıtını aramış fakat onun verdiği yanıttan kuşku duymuştur. (Şüphe duyma)
  • Filozofun kendi düşüncesi üzerine düşünmesidir. Düşüncenin kendine yönelmesidir. (Refleksif olma)
  • Aristoteles kendinden önceki felsefe geleneğini ve filozofların düşüncelerini ayrıntılı bir biçimde analiz etmiştir. (Birikimli olma)
  • Aristoteles mantık biliminin de kurucusudur. Mantık, doğru düşünmenin ve düşünceler arasındaki uyumun bilimidir. (Sistemli olma)
  • Aynı zamanda felsefi düşünce belirli bir iç düzen ve biçime dayanır. (Tutarlı olma)
  • Filozofların sorulara dair açıklamaları zamanla çoğalır fakat bu soruların kesin yanıtı yoktur. (Merak etme)

286
1707
200
111
22
22
557
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
3 Yorum