10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 106 Cevapları

10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 106 Cevapları
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 106 Uygulayalım Soruları ve Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

3.6. SİYASET FELSEFESİ

Düşünelim

Aşağıdaki görselleri inceleyip soruları cevaplayınız.

1. Tarihteki ilk yazılı antlaşma olan “Kadeş Antlaşmasının siyaset açısından önemi nedir?
Cevap
: Kadeş Antlaşması, MÖ 2450 tarihinde Hitit İmparatorluğu ve Elam İmparatorluğu arasında yapılmış bir anlaşmadır. Bu antlaşma, tarihte ilk yazılı antlaşma olarak kabul edilir ve bu nedenle de önemlidir. Antlaşma, siyaset açısından önemli olmanın yanı sıra, dil, tarih ve antropoloji gibi alanlarda da önem taşır.

2. Siyaset açısından anayasa neden önemlidir?
Cevap
: Anayasa, bir ülkenin yönetim şeklini, hukuki düzenini, vatandaşların hak ve yükümlülüklerini ve ülkenin yasama, yürütme ve yargı organlarının yetkilerini düzenleyen bir yasadır. Siyaset açısından, anayasa ülkede mevcut yönetim şeklinin temelini oluşturur ve bu nedenle de önemlidir. Anayasa, aynı zamanda ülkede mevcut olan hukuk düzeninin de temelini oluşturur ve bu nedenle de hukuki açıdan da önemlidir.

3. Siyasette kurallar neden yazılı olarak konulmaktadır?
Cevap
: Siyasette kuralların yazılı olarak konulması, ülkede mevcut olan yönetim şeklinin ve hukuk düzeninin daha güçlü ve dayanıklı olmasını sağlar. Ayrıca yazılı olarak konulan kurallar, hukukun uygulanması sırasında daha adil bir şekilde uygulanmasını ve ülkede mevcut olan yönetim şeklinin daha demokratik olmasını sağlar.

Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.

Sorular

1. Siyasetçiler ve filozoflar neden farklı siyaset tanımları yapmışlardır?
Cevap
: Siyasetçiler ve filozoflar farklı siyaset tanımları yapmış olabilirler çünkü her bireyin siyaset hakkındaki görüşleri, onun kendi düşüncelerine, inançlarına, deneyimlerine ve dini birikimine göre şekillenir. Bu nedenle, her bireyin siyaset hakkındaki anlayışı farklı olabilir.

2. Siyaseti ele almaları açısından bilim ve felsefe arasında ne fark vardır?
Cevap
: Siyaset Bilimi, siyasal otorite ile ilgili kavramların oluşmasında ve işlemesinde rol oynayan davranışları bilimsel yöntemlerle inceleyerek genel sonuçlara ulaşmaya çalışan bir disiplindir. Siyaset Felsefesi ise, siyasal otoriteyi, bu otoritenin oluşumunu, kaynağını, gücünü nasıl sürdürdüğünü, siyasal otoriteyle birey arasındaki ilişkiyi ve bunların daha iyi, daha adil duruma gelip gelmeyeceğini ele alan bir felsefe disiplinidir. Bu iki disiplin arasındaki fark, siyaseti inceleyiş amacı ve yöntemlerine göre ayrılır. Siyaset Bilimi bilimsel yöntemlerle incelerken, Siyaset Felsefesi daha çok kavramsal bir yöntemle inceleme yapar.

1
2
107
1
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.