10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 14 Cevapları

10. Sınıf Tuna Felsefe  Sayfa 14 Cevapları
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 14 Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Sorular
1. Felsefe bilgelik midir yoksa bilgeliği arama etkinliği midir?

Felsefe bilgeliği arama etkinliğidir. Çünkü felsefenin amacı bir sonuca varmak değildir. Felsefenin amacı yeni sorular sormak, sorulara yeni cevaplar bulmaktır. Felsefenin bu özelliği ''Felsefe yolda olmaktır'' diyerek ifade edilmektedir. Felsefe de sorular gibi çözümler de bitmez. Yeni sorular, yeni çözümler doğurur. Felsefe sürekli yeni arayışlara girmeyi gerektirir. Çünkü felsefe, sürekli sorgulamaktır.

2. Anlamlı yaşamı sadece filozoflar mı arar?

Anlamlı yaşamı sadece filozoflar aramaz. Anlamlı yaşamı aramak ya da sorgulamak yalnızca filozoflara özgü değildir.

Yaşamın anlamını arayan, sorgulayan, merak eden her insan anlamlı yaşamı arayabilir, sorular sorabilir.

Anlamlı yaşam ve filozoflar üzerine konuşalım:

  • Her ne kadar yaşamı sorgulamak filozoflara özgü bir durum gibi gözükse de, bu her insanın zaman zaman düşündüğü bir unsurdur.
  • Tarih boyunca, geçmişten günümüze kadar geçen dönemlerde, insan sürekli yaşamın anlamını aramıştır. Filozofların birçoğu bu konu üzerine düşünmüş, fikirler ileri sürmüştür.
  • Filozoflar yüzyıllardır anlamlı yaşamın cevabını aramış, ancak kesin ve net tek sonuca ulaşılamamıştır. Çünkü her filozof hayata farklı bakar, tıpkı her insanın yaşama farklı baktığı gibi.
  • Platon'a göre anlamlı yaşam "daha fazla öğrenmekmiş.
  • Artisto'ya göre "iyi olmak" anlamlı yaşamın cevabıydı. Ona göre sadece iyi olmak anlamlı yaşam için yeterliydi.
  • Nihilistlere göre ise yaşamın hiçbir anlamlı yönü yoktu.

3. Yaşamı sorgulamak insanı mutlu eder mi?

Sorgulamak, eleştirel düşünebilmek, soru sormak, her şeyi olduğu gibi kabul etmemektir. Sorgulamak, merak etmek, aykırı olmayı göze almaktır. Sorgulamak, yaşayacağınız hayatın kurallarını kendinizin koymasıdır.

Ailesinin, toplumun, çevresinin, arkadaşların değerlerini ve inançlarını olduğu gibi kabul eden, içselleştiren kişi sorgulamaz. Sorgulamadan, olduğu gibi ne duyduysa, çevreden ona ne verildiyse kabul eder. Ona verilen hazır cevapları kabul etmeyen kişi, kendi cevaplarını bulabilir.

Dünya ve insanlar, iyi olabildikleri gibi çok zalim, çok acımasız ve düşüncesiz de olabilirler. Aynı şekilde, bu Dünya, içinde yaşayan insanlara her zaman doğru şeyler öğretmez. Doğduğumuz günden bu güne, bize öğretilenlerin arasında büyük yanlışlar da vardır.

Sorgulamak, insanın hayata ilişkin kendi cevaplarını keşfetmesidir; başkalarının doğrularına göre değil de kendi doğrularına göre yaşayan insan, mutlu bir hayatın ilk ve en önemli adımını atmış olur.

1245
1176
209
98
110
152
1588
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum