10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 41 Cevapları

10. Sınıf Tuna Felsefe Sayfa 41 Cevapları
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Felsefe Kitabı Sayfa 41 Uygulayalım Cevaplarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Uygulayalım

Aşağıdaki metni okuyarak verilen soruları cevaplayınız.

Sorular

1. Tümevarım ve tümdengelim arasındaki temel fark nedir?
Cevap
: Tümevarımsal akıl yürütme, belirli bir sonuca ulaşmak için birden fazla öncülün birleştirildiği mantıksal bir süreçtir. Tümdengelimli akıl yürütme ise tümevarımsal akıl yürütmenin tam tersidir. Birden çok öncülün uyumluluğuna dayalı bir sonuç çıkarmayı içerir. En önemlisi, tümevarımsal akıl yürütme, belirli öncüllerden genel bir sonuca hareket ederken, tümdengelimli muhakeme genel önermelerden belirli bir sonuca doğru hareket eder. Bu, tümevarımlı ve tümdengelimli akıl yürütme arasındaki temel farktır.

2. Tümevarımda ulaşılan sonuç neden zorunlu değildir?
Cevap
: Çünkü , olasılıklı bir akıl yürütme yöntemidir. Tümevarım özel yargıdan genel bir yargıya ulaşmaktır, örneğin: “Ben iki ayaklıysam diğer insanlar da iki ayaklıdır.” veya “Karşıdaki ormanda çam ağacı varsa diğer tüm ormanlarda çam ağacı vardır.” Fakat tümevarımda her zaman doğruluk payı yüzde yüz değildir, çam ağacı örneği gibi çünkü her ormanda çam ağacı bulunmaz. Bu nedenle tümevarımda sonuç zorunlu değildir.

57
578
57
61
60
58
566
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.